De ‘Megxit’ overschaduwde vorige maand de Brexit. We zouden door Harry en Meghan bijna vergeten dat er in de geschiedenis wel meer royals zijn geweest die het bijltje er – al dan niet vrijwillig – bij neergooiden. 

1 Edward VIII 

Edward VIII die door zijn familie David werd genoemd, werd in 1936 koning van Engeland, maar gaf na 11 maanden de troon op omdat hij per se wilde trouwen met de twee keer gescheiden Wallis Simpson. Doordat de charismatische Edward voor de liefde koos, werd zijn stotterende, verlegen broer Bertie (vader van de huidige koningin Elizabeth) ineens onverwacht koning.

Article continues after the ad

2 Prins Friso 

De in 2012 overleden prins Friso was voorbestemd om reservekoning te worden op het moment dat zijn broer Willem-Alexander de troon zou bestijgen. Toen in 2003 echter duidelijk werd dat zijn verloofde Mabel Wisse Smit veel warmere banden met crimineel Klaas Bruinsma had gehad dan het paar tegenover premier Balkenende had toegegeven, was het vertrouwen van de regering geschaad. Friso en Mabel mochten geen parlementaire toestemming vragen voor hun huwelijk. Friso verloor hierdoor het recht op de troon.

3 Prinses Irene

Een paar decennia eerder was de schok in het verzuilde Nederland van na de oorlog veel groter toen reservekoningin Irene verliefd werd op een katholiek en óók geen toestemming aan het parlement vroeg voor haar huwelijk. Haar geliefde Carlos maakte immers aanspraak op de Spaanse kroon en het een kon niet samengaan met het ander. 

Beeld: ANP

Dit artikel komt uit Story. Editie 7 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.