Bij de nazaten van koningin Victoria kwam de aandoening hemofilie (waarbij het bloed niet stolt) veelvuldig voor. Ook de huidige generatie royals heeft soms te kampen met gezondheidsproblemen, die gelukkig in veel gevallen verholpen kunnen worden.

1 PRINSES METTE-MARIT

Eind 2018 werd bekend dat de Noorse kroonprinses Mette-Marit lijdt aan een ongewone vorm van longfibrose. Deze zeldzame aandoening, die helaas niet te genezen is, zorgt ervoor dat er littekenweefsel op de longen ontstaat, met als gevolg dat een patiënt steeds moeilijker gaat ademen. Mette-Marit liet weten dat ze zoveel mogelijk aan haar koninklijke verplichtingen blijft voldoen, maar dat ze door haar ziekte niet meer overal bij zal kunnen zijn. 

Article continues after the ad

2 LADY LOUISE

Louise, de dochter van de Engelse prins Edward en zijn vrouw Sophie, werd in 2003 vier weken te vroeg geboren nadat de placenta was gescheurd. Door haar premature geboorte leed het gravinnetje aan een aandoening die strabisme heet – hierbij zijn de ogen niet goed uitgelijnd en kijkt een persoon scheel. Louise werd later geopereerd en inmiddels staan haar ogen weer recht en is haar zicht perfect.

3 PRINSES EUGENIE

Toen prinses Eugenie in 2018 trouwde met haar Jack droeg ze expres een bruidsjapon waarin duidelijk het grote litteken op haar bovenrug te zien was – ze vond dat littekens op je lichaam laten zien hoe sterk je hebt moeten zijn. Eugenie werd geboren met scoliose, een verkromming van de ruggengraat. Op haar twaalfde werd ze hieraan geopereerd. Als dit niet was gebeurd, had ze waarschijnlijk een bochel gekregen. 

Beeld: GettyImages

Dit artikel komt uit Story. Editie 4 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.