We vieren inmiddels alweer een paar jaar Koningsdag – alhoewel dat sinds corona een stuk soberder is – maar jarenlang was 30 april natuurlijk dé dag. Juliana hield op haar verjaardag een defilé op Soestdijk, Beatrix ging het land in. Sommige Koninginnedagen zullen we nooit vergeten, en helaas niet altijd om plezierige redenen.

1 APELDOORN 2009

30 april 2009 geldt nog altijd als de zwartste Koninginnedag ooit. Karst T. reed in Apeldoorn met zijn auto dwars door de feestvierende menigte heen in een poging de bus van het koninklijk gezelschap te rammen. 
Hij kwam tegen het monument De Naald tot stilstand. De aanslag kostte aan zeven mensen het leven. De festiviteiten werden abrupt afgebroken en de koninklijke familie was diep geschokt en intens bedroefd.

Article continues after the ad

2 AMSTERDAM 1980

De dag dat prinses Beatrix werd ingehuldigd als koningin zal altijd een zwart randje houden. In die periode was er een grote woningnood en werd er veel gekraakt. Krakers demonstreerden onder het motto ‘geen woning, geen kroning’ tegen uitzettingen, en grote rellen ontstonden. Politie en ME smoorden de demonstraties hardhandig in de kiem.

3 AMSTERDAM 1988

Acht jaar later ging het er in Amsterdam stukken gezelliger aan toe. In de volksbuurt de Jordaan gaf een Amsterdammer toenmalig koningin Beatrix spontaan twee zoenen, iets wat helemaal in die tijd nog ondenkbaar was. Beatrix liet het lachend toe. Later werd verondersteld dat het moment in scène was gezet.

Beeld:

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 17 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.