Helemaal in vervlogen tijden – waarin royals vooral politieke en dynastieke verbintenissen sloten en er vaker niet dan wel uit liefde werd getrouwd – waren koninklijke huwelijken soms ronduit erbarmelijk slecht. Deze drie spannen de kroon:

TSAAR PETER III EN CATHERINA DE GROTE

Tsaar Peter III van Rusland liet zijn vrouw Catherina de Grote op hun huwelijksnacht in de steek om te gaan feesten met vrienden. De twee hadden een verstandshuwelijk en konden elkaar niet uitstaan. Volgens insiders aan het hof hebben ze hun huwelijk nooit geconsumeerd en waren geen van Catharina’s kinderen van haar echtgenoot. Ze pleegde een coup waardoor hij moest aftreden, en zou zelfs betrokken zijn geweest bij de moord op haar man.

KEIZER PUYI EN WAN RONG

Een eeuw geleden was het huwelijk van Puyi, de laatste keizer van China, met Wan Rong een absolute ramp. Puyi had meerdere vrouwen, die hij zijn ‘meubels’ en ‘slachtoffers’ noemde. Wan Rong was zo ongelukkig dat ze vluchtte in opium en affaires. Toen ze een buitenechtelijk kind kreeg, liet Puyi de baby naar verluidt direct na de geboorte doden.

Article continues after the ad

KONING GEORGE IV EN CAROLINE

Het was in 1795 haat op het eerste gezicht voor de toekomstige koning George IV van Engeland en zijn volle nicht Caroline van Brunswijk. Hij was stomdronken tijdens hun huwelijksnacht, omdat hij zich zonder drank niet tot de daad kon zetten. Ze scheidden al snel van tafel en bed en George heeft jarenlang geprobeerd om officieel te scheiden. Caroline werd tot haar grote vernedering geweerd van George’s kroning in Westminster Abbey.

Foto: iStock, Brunopress, Getty Images 

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 39 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?