Het moment dat een nieuwe koning(in) officieel de scepter mag overnemen van zijn of haar voorganger, is altijd plechtig en heel bijzonder. Maar sommige kroningen uit de geschiedenis zijn écht onvergetelijk.

1 Keizer Napoleon (1804)

Dat Napoleon Bonaparte aan grootheidswaanzin leed, is bekend. Zijn kroning tot keizer in de Notre Dame werd dus ook een spektakel dat zijn weerga niet kent. Hij kroonde zichzelf (als de aanwezige paus dat zou doen, zou dat namelijk betekenen dat Napoleon ondergeschikt was aan de paus). Omgerekend naar nu kostte de plechtigheid tientallen miljoenen euro’s en er lag een draaiboek van meer dan 300 pagina’s klaar.

2 Koningin Elizabeth (1953)

De Britse Elizabeth was pas 27 jaar toen ze in Westminster Abbey gekroond werd tot koningin. Haar kroon woog maar liefst 1,28 kilo en ze kon zich nauwelijks voortbewegen in de loodzware jurk die ze droeg. De kroning was live te volgen op tv, maar het belangrijkste moment, toen ze gezalfd werd om deze ‘heilige taak’ te aanvaarden, mocht niet in beeld worden gebracht.

3 Koning Willem-Alexander (2013)

Officieel was het een inhuldiging en geen kroning, maar wat was het indrukwekkend toen onze koning de Nieuwe Kerk in Amsterdam binnenschreed in zijn hermelijnen mantel. Vooral zijn kersverse koningin Máxima was in haar koningsblauwe jurk en mantel van ontwerper Jan Taminiau een waar sprookje.

Article continues after the ad

Beeld: Getty Images

Dit artikel komt uit Story. Editie 20 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.