Het getuigde van zelfkennis toen koning Willem-Alexander onlangs zei dat hij en zijn vrouw ‘niet onfeilbaar’ zijn. Wat Willem-Alexander betreft bleek dat al eerder, want hij heeft meerdere blunders op zijn naam staan.

1 DE GRIEKSE VAKANTIE

De meest recente blunder van koning Willem-Alexander zal bij iedereen nog vers in het geheugen liggen. Vlak nadat premier Rutte het volk met klem afraadde om te reizen, vertrok de koning met zijn gezin naar hun Griekse vakantievilla. Hoewel hij terugvloog en spijt betuigde, is deze beslissing zijn grootste faux pas tot nu toe.

2 DE GARNAAL

In 2009 eindigde Willem-Alexander in Mexico een toespraak met een Spaans gezegde. Hij wilde zeggen: ‘Slapende garnalen worden meegenomen door het getij’, maar het woord dat hij gebruikte betekent in Mexico iets anders dan in de meeste Spaanstalige landen. De zaal barstte in lachen uit toen Willem-Alexander zei dat ‘slapende garnalen naar de kloten’ gaan. Gelukkig kon hij er later zelf ook om lachen.

Article continues after the ad

3 DE INGEZONDEN BRIEF

Vlak voor de bekendmaking van zijn verloving met Máxima in 2001 woedde er in Nederland een heftige discussie over de rol van Willem-Alexanders aanstaande schoonvader Jorge Zorreguieta tijdens het regime van dictator Videla. In een tv-fragment verwees een zeer geïrriteerde kroonprins naar een ingezonden brief in een Argentijnse krant, die een ander licht op de kwestie zou werpen. De brief bleek afkomstig van Videla zelf.

Beeld: iStock, Brunopress, Edwin Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 46 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.