Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia zijn richting Paleis Noordeinde vertrokken. Daar vindt de traditionele bordesscène plaats, waarbij het koningspaar, de Prinses van Oranje, prins Constantijn en prinses Laurentien kort zwaaien naar het publiek.

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag las koning Willem-Alexander de troonrede voor. Hij zei onder meer dat we leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid'. 'Het is tegenstrijdig dat bestaanszekerheden onder druk staan en armoede toeneemt in een periode van economische groei en lage werkloosheid. Tegenstrijdig is het dat mensen zich in ons vrije land onvrij voelen om hun mening te geven uit angst voor harde reacties of zelfs bedreigingen.' Daarnaast noemde de koning het 'pijnlijk' dat steeds meer mensen moeite hebben met het betalen van hun rekeningen.

Langste troonrede 

Koning Willem-Alexander heeft zijn langste troonrede tot nu toe voorgelezen. De troonrede van dit jaar was op papier 2838 woorden lang, dat is bijna 300 woorden langer dan vorig jaar. In 2020 was de tekst 2524 woorden lang en in 2019 was die 2271 woorden. De kortste troonrede van Willem-Alexander, die sinds 2013 koning is, was in 2017. Toen was de tekst 'slechts' 1667 woorden lang. De eerste troonrede die de koning ooit voorlas, was in 2013. Die had een lengte van 2225 woorden.

Functioneren van de democratie

Volgens de koning realiseert het kabinet zich dat Nederlanders kritisch zijn op de werking van het "politiek-bestuurlijke bestel'. 'Tegelijkertijd is een ruime meerderheid tevreden over het functioneren van de democratie.' Het kabinet ervaart dat dan ook als een aansporing om 'maatregelen te nemen die echt nodig zijn en daarover open en transparant te zijn'.

Article continues after the ad

 

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.