Vijf dagen duurde de crematieceremonie van de reeds vorig jaar overleden Thaise koning Bhumibol, waarvoor vele honderdduizenden mensen naar Bangkok waren gereisd. Van de koning is nu officieel afscheid genomen, maar de Thai zullen de vorst, die ze op een voetstuk hadden staan, nooit vergeten...

Honderdduizenden mensen waren ervoor naar Bangkok afgereisd, en nog eens miljoenen zaten aan de televisie gekluisterd. De crematie van de reeds op 13 oktober 2016 overleden Thaise koning Bhumibol, Rama IX, een ceremonie die vijf dagen duurde, heeft wereldwijd een onuitwisbare indruk gemaakt. Bijna een jaar geleden werd begonnen met de voorbereidingen van de vele plechtigheden die in speciaal voor deze gelegenheid gebouwde gouden paviljoens plaatshadden. Er werd ook een nieuw crematorium gebouwd, dat tevens een kunstwerk moest worden, op het Sanam Luang-plein op het terrein van het koninklijk paleis. Vijf dagen voordat de ceremonie begon, werd de generale repetitie gehouden; toen al dromden vele rouwenden huilend samen. Even later verschenen de eerste belangstellenden met tentjes, om op de beste plek te kunnen overnachten. Op die manier zouden ze, als het eenmaal zover was, niets van het schouwspel hoeven missen. Na een opgelegd jaar van rouwen konden de Thai eindelijk afscheid nemen van hun geliefde koning Bhumibol. Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej was meer dan zeventig jaar een rots in de branding voor het Thaise volk, dat zich tijdens tientallen staatsgrepen en premierwisselingen aan hem vastklampte. Zolang Bhumibol op de troon zat, zou het allemaal goed komen, daarvan waren ze overtuigd.

Het hele verhaal lees je in de nieuwste Story. Editite 44 ligt nu in de winkel. 

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP

Meestal zien we ze alleen samen op stijve doopfoto's, maar voor de 70e verjaardag van prins Charles heeft de Britse royal family een modern jasje aangetrokken.

Blooperfoto

De prins poseerde samen met zijn vrouw Camilla, zijn zoons, schoondochters en drie kleinkinderen (eigenlijk vier zelfs) voor deze losse kiekjes. Wat een prachtige familie! En er werd zelfs een 'blooperfoto' vrijgegeven. Heerlijk.

En zo was het eigenlijk bedoeld...

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Beeld: ANP | Nouveau.nl

Prinses Beatrix gaat woensdag naar Londen voor het verjaardagsfeest van de Britse troonopvolger prins Charles. Die wordt die dag 70 jaar en krijgt van zijn moeder koningin Elizabeth in Buckingham Palace een receptie en galadiner aangeboden.

Goede band

Prinses Beatrix (80) kent de bijna jarige prins van Wales al heel lang. Charles was aanwezig bij haar inhuldiging in 1980 en bij haar afscheid als vorstin 33 jaar later. Ook was hij bij de viering van haar 60e verjaardag in 1998. Charles was geregeld in Nederland voor herdenkingen die verband hielden met de Britse inzet rond de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, waar hij ook Beatrix trof. Beatrix heeft op haar beurt Charles bij tal van bezoeken aan Groot-Brittannië ontmoet.

Theevisite

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben prins Charles vorige maand alvast kunnen feliciteren toen zij op de eerste dag van het staatsbezoek aan koningin Elizabeth bij hem en echtgenote Camilla in Clarence House op theevisite gingen. Behalve prinses Beatrix komen onder anderen de Belgische koning Filip en koningin Mathilde, de Noorse koning Harald en koningin Sonja naar het feest.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Beeld: Peter Smulders | (ANP)