Vijf dagen duurde de crematieceremonie van de reeds vorig jaar overleden Thaise koning Bhumibol, waarvoor vele honderdduizenden mensen naar Bangkok waren gereisd. Van de koning is nu officieel afscheid genomen, maar de Thai zullen de vorst, die ze op een voetstuk hadden staan, nooit vergeten...

Honderdduizenden mensen waren ervoor naar Bangkok afgereisd, en nog eens miljoenen zaten aan de televisie gekluisterd. De crematie van de reeds op 13 oktober 2016 overleden Thaise koning Bhumibol, Rama IX, een ceremonie die vijf dagen duurde, heeft wereldwijd een onuitwisbare indruk gemaakt. Bijna een jaar geleden werd begonnen met de voorbereidingen van de vele plechtigheden die in speciaal voor deze gelegenheid gebouwde gouden paviljoens plaatshadden. Er werd ook een nieuw crematorium gebouwd, dat tevens een kunstwerk moest worden, op het Sanam Luang-plein op het terrein van het koninklijk paleis. Vijf dagen voordat de ceremonie begon, werd de generale repetitie gehouden; toen al dromden vele rouwenden huilend samen. Even later verschenen de eerste belangstellenden met tentjes, om op de beste plek te kunnen overnachten. Op die manier zouden ze, als het eenmaal zover was, niets van het schouwspel hoeven missen. Na een opgelegd jaar van rouwen konden de Thai eindelijk afscheid nemen van hun geliefde koning Bhumibol. Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej was meer dan zeventig jaar een rots in de branding voor het Thaise volk, dat zich tijdens tientallen staatsgrepen en premierwisselingen aan hem vastklampte. Zolang Bhumibol op de troon zat, zou het allemaal goed komen, daarvan waren ze overtuigd.

Het hele verhaal lees je in de nieuwste Story. Editite 44 ligt nu in de winkel. 

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP

Met Meghan Markle als toekomstig lid van de Britse koningshuis hebben de Britten eindelijk weer iemand die qua allure in de buurt komt van prinses Diana. Dat Meghan nu al ontzettend populair is blijkt. Ze krijgt namelijk zoveel fanmail dat het Britse hof nu personeel zoekt om alles op orde te krijgen.

Daily Mail meldt dat Kensington Palace op zoek is naar iemand die administratieve ondersteuning kan bieden zodat het kantoor efficiënt kan blijven werken. Als je denkt dat Meghan nu al veel brieven en mails krijgt heb je het mis. Waarschijnlijk worden de royals rondom de bruiloft van Harry en Meghan overspoeld met berichten. Door extra personeel in te zetten hopen de royals om het onder controle te houden.

Het is ongetwijfeld een slimme zet. De kans is groot dat Meghan het koningshuis weer flair gaat geven.

Beeld: ANP

Koningin Máxima hoopt dat veel scholen zich inschrijven voor het tv-programma Lang leve de muziek show. Máxima is erevoorzitter van Stichting Méér Muziek in de Klas, medeorganisator van de tv-show. AVROTROS maakte donderdag bekend dat er in het najaar nieuwe afleveringen van komen.

'Muziek krijgt steeds meer een vaste plek op school en daarmee een vaste plek in het leven van kinderen. Dat is heel erg waardevol', aldus Máxima. 'Op basisscholen door heel Nederland ontdekken kinderen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Steeds meer juffen en meesters krijgen de smaak te pakken en geven muziek een grotere rol in hun klas.'

In de spelshow strijden schoolklassen met elkaar door middel van muzikale spellen en een kennisquiz. De winnende klassen, uit iedere provincie één, mogen optreden in de grootste schoolband van Nederland, op het Kerst Muziekgala 2018, waar de koningin eregast is.

Klassen die mee willen doen aan het programma kunnen zich tot 12 maart inschrijven op de website van Méér Muziek in de Klas. Deze stichting zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland.

Beeld: Peter Smulders
(ANP)