Ze maakte de koninklijke familie te schande, werd verguisd door het volk en ze zat financieel aan de grond. Maar Sarah Ferguson heeft geknokt voor een beter bestaan en is nu populairder dan ooit. Hoe heeft zij dat voor elkaar gekregen?

De schokkende foto’s sierden in 1992 wereldwijd de voorpagina’s: Sarah Ferguson die in slechts een bikinibroekje op een zonnebed ligt, terwijl de Texaanse miljonair en financieel adviseur John Bryan haar tenen kust en likt. Hoewel Sarah en haar echtgenoot prins Andrew vijf maanden eerder hun scheiding van tafel en bed bekend hadden gemaakt, was het een ongekend schandaal. Koningin Elizabeths jongere zus Margaret, zelf ook niet bepaald de braafste, schreef een brief aan Sarah waarin stond: ‘Je hebt de familie erger te schande gemaakt dan ooit voor mogelijk gehouden kon worden.’ 

Gat in haar hand

Sarah werd persona non grata, maar buiten het oog van de camera’s bleef koningin Elizabeth haar voormalige schoondochter steunen. Volgens bronnen zou zij Fergie zo’n drie miljoen euro hebben geschonken om een nieuwe start te kunnen maken. Maar Sarah had een gat in haar hand en maakte enkele slechte zakelijke beslissingen. Ze verloor bijna al haar geld, maar wist zichzelf terug te knokken. Toch ging het later wéér mis. Want zoals mensen dicht bij haar zeggen: ‘Als Sarah geld krijgt, is het hoe dan ook op een gegeven moment op.’ Uiteindelijk zorgde ex Andrew ervoor dat ze in 2011 definitief van al haar schulden af kwam, maar ze verloor nooit het imago van excentrieke en roekeloze hertogin.

Fergie and Friends

Toch lijken juist de eigenschappen die haar in de loop der jaren veelvuldig in de problemen brachten haar populariteit de laatste tijd alleen maar te vergroten. Tijdens de lockdown in Engeland vond Sarah zichzelf opnieuw uit. Voor de zoveelste keer. Ze begon haar eigen YouTube-kanaal Fergie and Friends, wat een enorm succes werd. Op dit kanaal plaatst ze vrijwel dagelijks video’s voor kinderen waarin ze voorleest, knutselt of bakt. Soms wordt ze bijgestaan door dochters Beatrice of Eugenie, of door bekenden zoals komiek Stephen Fry en actrice Cressida Bonas, de ex-vriendin van prins Harry. Door haar kanaal begint ze een ware cultstatus te krijgen. Sarah kent geen enkele gêne. Ze gebruikt grappige kostuums en poppen en knuffels voor haar verhalen en zet gekke pruiken en hoedjes op. Insiders zeggen dat ze gewoon zichzelf is en dat het haar niets uitmaakt wat mensen van haar vinden. Sarah is creatief en gebruikt die creativiteit om zich keer op keer uit nare omstandigheden te vechten. En zo rijst ze dit jaar opnieuw als een feniks uit de as.

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 38 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.