Kunstenaar Yuri Veerman startte eerder een protest tegen ‘vastgoedprins’ Bernhard van Oranje. ‘Hij zet zijn enorme macht, invloed en rijkdom in om nog rijker te worden,’ vindt Yuri. Dat hij door de prins afgeschilderd werd als een bedreiger, pikt hij niet...

Er is de laatste jaren een hoop te doen rondom de vastgoedportefeuille van prins Bernhard. Vanaf het moment dat Het Parool in 2017 bekendmaakte dat de prins – samen met compagnons – 590 adressen in Nederland in zijn bezit had, waarvan 349 in zijn woonplaats Amsterdam, werd daar door veel mensen kritiek op geuit. 

Article continues after the ad

Geen sprookje

Vanwege al die ophef besloot kunstenaar Yuri Veerman een poster van Bernhard te maken. Het gaat om een afbeelding van de prins met daarbij de tekst Nu in Amsterdam. Bernhard van Oranje: de prins met 349 huizen. Geen sprookje.

Bedreiger

Desondanks is de kunstenaar tevreden met zijn initiatief. ‘Ik heb mijn doel bereikt. De praktijken van prins Bernhard zijn hoog op de agenda komen te staan. Nu is het voor hem iets lastiger hiermee door te gaan, dat is alleen maar goed. Nee, ik ben niet bang voor juridische consequenties, absoluut niet.’ Het steekt Yuri dat hij in eerste instantie werd afgeschilderd als bedreiger van prins Bernhard. ‘Ik ben geen bedreiger! Absoluut niet. De mensen die Bernhard op straat lastigvallen, dat zijn bedreigers. Ik niet. 

Macht en invloed

Desondanks begrijpt Yuri dat het voor Bernhard geen prettig gezicht is dat er posters van hem in omloop zijn. ‘Dat is echter wel de consequentie van zijn manier van werken. Hij zet zijn macht, invloed en rijkdom in om nóg rijker te worden.’

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 16 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.