Het tenenkrommende filmpje waarop te zien is hoe koningin Letizia haar schoonmoeder Sofia publiekelijk behandelt als oud vuil, heeft verstrekkende gevolgen. Het zou nu óók oorlog zijn tussen koning Felipe en zijn echtgenote. Een situatie die de toch al wankele Spaanse monarchie weleens de das om zou kunnen doen...

Koningin Letizia zou momenteel weleens de meest gehate vrouw van Spanje kunnen zijn. Op een filmpje dat is gemaakt na de paasdienst in de kathedraal van Palma op Mallorca, is te zien hoe respectloos Letizia haar schoonmoeder Sofia behandelt. Bij het verlaten van de kathedraal slaat Sofia haar armen liefdevol om kleindochters Leonor en Sofia heen om de wachtende fotografen een vertederend plaatje te laten maken. Maar Letizia wil duidelijk niet dat dát gebeurt. Ze gaat vóór haar schoonmoeder en kinderen heen en weer lopen en doet dan alsof ze het haar van Leonor fatsoeneert. Dan is te zien hoe Leonor bruusk de arm van haar oma wegslaat. Sofia is duidelijk verbijsterd, waarop koning Felipe een wat onbeholpen poging doet om de gemoederen te bedaren. Het filmpje heeft in Spanje een golf van verontwaardiging en zelfs pure woede veroorzaakt.

Schitteren door afwezigheid

Hoe durft Letizia oud-koningin Sofia zó te vernederen? vragen de Spanjaarden zich hardop af. De Griekse prinses Marie-Chantal gooide olie op het vuur door op Twitter te posten: ‘Geen enkele grootmoeder verdient op zo’n manier te worden behandeld. Letizia heeft haar ware gezicht laten zien.’ Marie-Chantal is getrouwd met de Griekse kroonprins Pavlos, de zoon van Sofia’s broer (de verbannen) koning Constantijn. Tussen die Griekse tak van de familie en Letizia botert het al lange tijd niet. Dat werd duidelijk toen Letizia vorig jaar schitterde door afwezigheid op het enorme feest dat Pavlos gaf voor zijn vijftigste verjaardag. Tal van royals kwamen Pavlos feliciteren, óók koning Felipe. Maar zijn vrouw bleef thuis...

Dit artikel komt uit Story editie 15. Nu in de winkels. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!


Beeld: Emilio Naranjo (ANP)

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn uitgenodigd door de Queen zelf. Ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is mee op reis.

Staatsbezoek

Er wordt onder meer gesproken over vrede en veiligheid. Het bezoek laat ook de goede band tussen Nederland en Engeland zien. Máxima en Willem-Alexander worden met open armen door koningin Elizabeth ontvangen. Ze zullen vandaag, op de eerste dag van het bezoek, een staatsbanket hebben op Buckingham Palace.

Nieuwe mantel

Máxima draagt voor de eerste dag een nieuwe mantel van de Deens/Nederlandse ontwerper Claes Iversen, zo meldt Modekoningin Máxima. Ze heeft overigens een reden dat ze voor de kleur zachtroze kiest. Dit doet ze namelijk wel vaker bij staatsbezoeken. Ze draagt dan vaak nude, taupe of lichtroze.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Beeld: ANP | Libelle.nl

Prinses Mabel moet het al vijf jaar doen zonder haar grote liefde, prins Friso. Ondanks dat ze nog altijd veel pijn en gemis voelt, hoopt de royal ooit weer gelukkig te worden met iemand anders.

Groot verlies

De prinses geeft een zeldzaam interview aan LINDA, waarin ze praat over haar leven na de dood van haar man. 'Ik heb geleerd dat je tijd moet nemen om te rouwen. De pijn en het gemis, dat blijft altijd,' vertelt ze. 'Ik heb de liefde van mijn leven verloren. Maar de pijn komt nu wel minder frequent en de dalen zijn wat minder diep.' Mabel heeft na het grote verlies van Friso veel steun gehad aan haar dochters, de 13-jarige Luana en de 12-jarige Zaria. Ook hebben haar familie en schoonfamilie er doorheen geholpen. 

Nieuwe liefde

Mabel hoopt, ondanks het gemis van Friso, ooit weer een nieuwe liefde te vinden. Dat heeft ze ook met de prins besproken. 'Friso en ik hebben allebei onze vaders verloren. We hebben welzeker veel over de dood gesproken. En ook dat we hoopten dat, mocht er ooit iets met één van ons gebeuren, de ander weer geluk zou vinden.'

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Beeld: Peter Smulders