De Britse prins Andrew zakt steeds dieper weg in een moeras van schandalen. Terwijl hij nog steeds is verwikkeld in de zaak rond zijn ooit goede vriend zedendelinquent Jeffrey Epstein, komen er steeds meer kwesties boven water die het imago van koningin Elizabeths middelste zoon compleet vermorzelen.

In plaats van zijn imago er nog een béétje mee op te krikken, leverde zijn recente liefdadigheidsactie prins Andrew alleen maar een bak vol kritiek op. Samen met ex-echtgenote Sarah Ferguson vulde hij tientallen zakjes met cupcakes voor de zorgmedewerkers van het Thames Hospice in Windsor, en ging hij de lekkernijen ook nog persoonlijk bezorgen. De assistente van Sarah, Antonia Marshall, plaatste tal van foto’s van de actie op social media. En dat viel bij veel Britten niet goed.

Article continues after the ad

Epstein

Allereerst is daar natuurlijk de zaak Jeffrey Epstein. Andrew was jarenlang hecht bevriend met de Amerikaanse miljardair, die twaalf jaar geleden in de cel zat vanwege misbruik van minderjarige meisjes. Hij zou hen ook hebben gedwongen seks te hebben met zijn invloedrijke vrienden, onder wie Andrew. Destijds werd Epstein tot dertien maanden cel veroordeeld en zo gauw hij weer vrij was, werd hij met prins Andrew gezien. Na die opzienbarende ontmoeting moest de prins zijn positie als speciaal handelsvertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk opgeven.

Desastreus interview

Vorig jaar, na de arrestatie en de dood van Epstein, was de beer echter los. Andrew ontkende in een tv-interview met de BBC ook maar iets van Epsteins praktijken te hebben geweten, en dat hij ooit seks had gehad met Virginia. Hij kon zich ook niet herinneren haar te hebben ontmoet. Dat was uiterst vreemd, omdat er een foto bestaat waarop de twee lachend naast elkaar in de camera kijken en Andrew zelfs zijn arm om Virginia’s middel heeft. Het interview werd Andrew fataal. Hij werd zijn kantoor op Buckingham Palace uitgezet, moest al zijn openbare functies neerleggen en meerdere instanties stopten abrupt hun samenwerking met de prins.

Dubieuze betaling

Het desastreuze tv-interview betekende niet alleen voor Andrew een exit, maar ook voor zijn persoonlijk secretaresse Amanda Thirsk. Zij zou degene zijn geweest die het gesprek met de BBC had geregeld en kreeg dus de schuld van Andrews afgang. Ze vertrok ‘in onderling overleg’ – mét een betalingsregeling van naar verluidt enkele tienduizenden ponden. Maar dat was niet het laatste nieuws over Amanda Thirsk. Onlangs werd bekend dat ze voor haar functie bij de Prince Andrew Charitable Trust (PACT), een goede doelen-organisatie, in vijf jaar tijd meer dan 350.000 pond had gekregen. Terwijl werd benadrukt dat Amanda – die haar functie afgelopen januari opgaf – op geen enkele manier iets ongeoorloofds had gedaan, werd door de Charity Commission – een overheidsdienst die geregistreerde liefdadigheids-instellingen in Engeland en Wales reguleert – bezwaar gemaakt tegen de betaling die aan haar was gedaan. Deze zou niet volgens de regels zijn, en Andrew moest het geld terug in de kas van PACT storten.

In dezelfde periode publiceerde de krant Le Temps het bericht dat in Zwitserland een rechtszaak wordt aangespannen tegen prins Andrew en ex-echtgenote Sarah, omdat ze ernstig in gebreken zijn gebleven met de betaling aan hun vakantiechalet in ski-oord Verbier. Eind 2014 kocht het gescheiden stel het chalet samen en ze namen ook een gezamenlijke hypotheek. Het huis, met zeven slaapkamers, een binnenzwembad en een sauna, zou tussen de 17 en 21 miljoen euro hebben gekost. Vóór eind vorig jaar hadden Andrew en Sarah, die altijd nog samen – vaak met dochters Beatrice en Eugenie en aanhang – op vakantie gaan naar Verbier, een bedrag van 5 miljoen euro moeten betalen, maar dat is niet gebeurd...

Geen compassie

Andrew had dus al geen vlekkeloos blazoen, maar de ontwikkelingen van de laatste tijd hebben hem absoluut tot het zwarte schaap van de Britse koninklijke familie gedegradeerd. Sarah Ferguson blijft vierkant achter haar ex-man staan; op haar Instagram-pagina maakt ze daar geen geheim van. Bij een foto van de prins schrijft ze bijna lyrisch over het feit dat hij zo’n gentleman is, altijd het goede in mensen ziet en hoe zuiver zijn principes zijn. De Britten lijken daar ondertussen totaal anders over te denken. Compassie voor de getergde Andrew is er niet, hun hart gaat nu vooral uit naar koningin Elizabeth, die door de coronacrisis samen met echtgenoot prins Philip in quarantaine op Windsor Castle zit. De vorstin zal met afgrijzen de berichtgeving over haar middelste zoon lezen en er staat haar wellicht nog meer te wachten...

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 21 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.