Wie de geschiedenis van onze Oranjes goed kent, is het wellicht opgevallen: de turbulente ontwikkelingen rond de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan vertonen sterke parallellen met de gang van zaken rond prins Friso en zijn Mabel destijds bij ons! Met dit verschil: Mabel zou nooit zo’n kapitale blunder maken als Meghan doet...  

Het besluit van Prins Harry (35) en zijn vrouw Meghan (38) om een groot gedeelte van hun koninklijke taken neer te leggen lijkt de wereld méér bezig te houden dan alle politieke ontwikkelingen wereldwijd. Zelfs de Amerikaanse president Donald Trump bemoeide zich de kwestie: hij sprak van een trieste situatie en gaf aan dat Queen Elizabeth (93) dit wat Harry en Meghan hebben gedaan niet verdient. Daar blijkt het jonge echtpaar zich weinig van aan te trekken: Harry en Meghan kiezen resoluut voor een eigen leven buiten de verafschuwde schijnwerpers.

Article continues after the ad

Geschokt

Dat bleek overigens al weken voor het bericht dat vorige week de royaltyliefhebbers schokte. De voorbije kerstdagen brachten de twee immers ook al door in het buitenland in plaats van bij de familie in Engeland, tot groot misnoegen van Elizabeth. Het feit dat tijdens haar jaarlijkse toespraak ineens de foto van Harry en Meghan ontbrak, krijgt achteraf bezien de enige juiste betekenis. Bij het ter perse gaan van deze Story was er topoverleg gaande tussen The Queen, haar troonopvolgers Charles en William, en Harry zelf. Doel: een praktische invulling vinden voor ‘de stap terug’ die Meghan en Harry samen beogen. Ze willen zich financieel zien los te weken van de Britse royals maar zijn nog wel bereid om de koningin te blijven steunen. Voor de traditionele Britten ongekende woorden van een prins en zijn vrouw, voor ons Nederlanders iets minder.

Afstand

Het zijn namelijk de letterlijke woorden van wijlen prins Friso en zijn echtgenote prinses Mabel! Ze werden door het stel gebruikt in een interview naar aanleiding van het feit dat Friso afstand van het recht op troonsopvolging deed, door zonder officiële toestemming te trouwen. Daarmee behoorden Friso en Mabel niet meer officieel tot het Koninklijk Huis, maar waren ze nog wel geregeld aanwezig bij officiële gelegenheden. Het grote voordeel voor Friso en Mabel was dat zij na die plichtplegingen ook weer snel de anonimiteit konden opzoeken in hun woonplaats London waar ze natuurlijk een stuk anoniemer door het leven konden. Inderdaad: opnieuw precies wat Harry voor ogen heeft! Hij wil zijn tijd immers ook gaan verdelen tussen Engeland en de Verenigde Staten, waar zijn vrouw vandaan komt. Het is dan ook geen gekke gedachte dat Harry zich bij het smeden van zijn plannen heeft laten inspireren door Friso en Mabel – hun leven vormde in zekere zin een blauwdruk voor de Engelse prins en zijn grote liefde.

Beeld: GettyImages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 3 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.