Nog maar heel even wachten en het is zover: het vierde seizoen van The Crown komt naar Netflix. Maar wat is er allemaal gebeurd in het laatste deel? Om je geheugen op te frissen, hebben we een samenvatting van The Crown seizoen 3 voor je gemaakt, met daarin de belangrijkste gebeurtenissen. 

Met deze samenvatting van The Crown seizoen 3 begin je helemaal voorbereid aan het vierde seizoen van de populaire Netflix-serie.

Samenvatting van The Crown seizoen 3

'A great many changes, but there we are,' klonken de openingswoorden van Olivia Colman, de nieuwe koningin Elizabeth, in The Crown seizoen 3. Het nieuwe seizoen trapte af in 1964, met één van de grootste schandalen uit de geschiedenis van het Britse koningshuis. Zo zagen we hoe Sir Anthony Blunt, de kunstadviseur van Elizabeth, werd ontmaskerd. Hij werkte als KGB-spion voor de Sovjet Unie en maakte onderdeel uit van de zogeheten 'Cambridge Five'. Na de ontmaskering voelde de Queen zich verraden en in verlegenheid gebracht, vooral omdat ze in eerste instantie dacht dat premier Harold Wilson degene was die informatie doorspeelde. En dat in een tijd waarin het onrustig was in het Verenigd Koninkrijk en het koningshuis aan populariteit verloor. 

Prinses Margaret in de schijnwerpers

Omdat het financieel niet goed gaat met het Verenigd Koninkrijk, moet er om hulp worden gevraagd aan de Verenigde Staten. Met tegenzin stuurt Elizabeth haar jongere zus Margaret naar president Johnson om de band tussen de landen te herstellen. Hoewel de koningin van het ergste uitging, bleek het bezoek van prinses Margaret een groot succes. Ze regelde niet alleen de benodigde financiële steun, ook viel ze bij de Amerikanen in de smaak en stond ze voor een keer in de schijnwerpers. En dat deed haar goed, aangezien Margaret het erg moeilijk had met haar rol als 'nummer twee'.

Article continues after the ad

Hoewel we in het begin van het seizoen al flinke barsten zagen in haar huwelijk met Antony Armstrong-Jones, ging het frontaal mis aan het einde van het derde deel. Omdat de twee constant ruziemaakten en Antony een affaire had, zocht Margaret afleiding bij een jonge minnaar. Ze werd niet gesteund door haar familie, wat haar gemoedstoestand alleen maar verslechterde.

Onderdrukte emoties

Wat ook niet mag ontbreken aan een samenvatting van The Crown seizoen 3, is de persoonlijke ontwikkeling van koningin Elizabeth. Door de jaren heen heeft ze geleerd hoe ze met haar eigen meningen en emoties moet omgaan. Door haar rol als monarch moet ze die onderdrukken, iets wat ze haar zoon prins Charles ook probeert bij te brengen. Dat had zeker effect op de koningin, die zich afvroeg of er iets mis met haar was, omdat ze nooit huilde. Zelfs niet tijdens een ramp in het mijnstadje Aberfan in 1966, waar 144 mensen (waarvan 116 kinderen) om het leven kwamen. Het was misschien wel het meest persoonlijke wat we ooit van Elizabeth zagen in The Crown.

Focus op prins Charles

Daarnaast werden de schijnwerpers gericht op de jonge prins Charles, die eindelijk floreerde op de universiteit en in zijn toneelgroep. Zijn ouders besloten hem naar Wales te sturen om zo de banden met het onderdeel van het koninkrijk te herstellen. Charles beleefde een moeilijke periode, maar wist uiteindelijk zijn draai te vinden. Tijdens zijn inauguratie als Prince of Wales koos de jonge prins voor een persoonlijke speech – volledig in het Welsh – die niet goed viel bij zijn moeder. Daarna zagen we hoe Charles een steeds hechtere band kreeg met Camilla Shand: het begin van een jarenlange worsteling van kiezen tussen voor zijn eigen geluk of zijn familie.

Verdere gebeurtenissen in The Crown seizoen 3

  • De koninklijke familie maakte een documentaire om hun imago op te krikken.
  • De moeder van prins Philip kwam in beeld en verbleef in Buckingham Palace.
  • Er werd een plan gesmeden voor een coup, die Elizabeth moest tegenhouden.
  • Prins Philip kreeg te maken met een 'midlife crisis' en ging op zoek naar inspiratie.
  • Elizabeth bezocht haar oom, de hertog van Windsor, die vlak daarna stierf.

The Crown seizoen 4

Nu je volledig bijgepraat bent, ben je helemaal klaar voor het vierde deel van The Crown. Het duurt gelukkig niet lang meer voordat de nieuwe afleveringen op Netflix verschijnen. Zo zijn de nieuwe afleveringen vanaf 15 november te zien. Meer weten? Lees hier alles wat je wil weten over The Crown seizoen 4.

Beeld: BrunoPress, Netflix

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.