De corrupte prins Paul kostte de Roemeense staat ruim 120 miljoen euro. Een slepend onderzoek volgde, dat uiteindelijk leidde tot een veroordeling. Prins Paul moet de cel in. Maar toen de politie onlangs een inval deed in het huis van de prins om hem te arresteren, was hij in geen velden of wegen te bekennen.

Europa is vergeven van republieken die ooit monarchieën waren. Bijna alle koninklijke families die er hun troon verloren, hebben echter iets gemeen: de leden zien zichzelf nog steeds als koning, koningin of troonopvolger en willen ook als zodanig behandeld worden. Een treffend voorbeeld daarvan is prins Paul van Roemenië. Het koninkrijk Roemenië hield in 1947 op te bestaan. De koninklijke familie vroeg asiel aan in Zwitserland en al het land en overige bezit van de familie werd geconfisqueerd. Jaren later wilde Paul het land – een gebied van een kleine 30 hectare in Boekarest – terug, omdat hij van mening was dat het hem toebehoorde. Samen met enkele rijke zakenmannen vormde hij een ‘criminele organisatie’, zoals de rechter dat later noemde, en kocht hij hoge ambtenaren om die hem het land terug moesten geven. Hoewel de Roemeense royals sinds de jaren 90 weer het land in mochten, gebruikte hij het teruggekregen land niet om zich daar zelf te vestigen – hij verkocht het zonder pardon. Het kostte de staat ruim 120 miljoen euro. Een slepend onderzoek volgde, dat uiteindelijk leidde tot een veroordeling. Prins Paul moet bijna 3,5 jaar de gevangenis in.

Voortvluchtig

Een paar maanden geleden kwam alles tot een grote finale toen de politie een inval deed in het huis van de prins om hem te arresteren. Maar hij was in geen velden of wegen te bekennen. Zijn vrouw, de Amerikaanse Lia, voelde zich blijkbaar niet geroepen om haar echtgenoot in bescherming te nemen en riep meteen dat hij in Portugal was. De politie heeft de prins echter niet gevonden, wat betekent dat hij voortvluchtig is en internationaal gezocht wordt. Wat de zaak bemoeilijkt en de claims van fraude versterkt, is het feit dat Paul in de ogen van de staat niet de rechtmatige troonopvolger is. Hij had dus sowieso geen recht op het land. Paul zelf ziet dat anders en vindt dat hij degene is die aan het hoofd van de koninklijke familie staat. Die familie zit wat ingewikkeld in elkaar. Pauls vader Carol Lambrino was weliswaar de oudste zoon van koning Carol II van Roemenië, maar geboren uit diens eerste huwelijk met generaalsdochter Zizi Lambrino. Voor dit huwelijk had rokkenjager Carol II echter geen toestemming gevraagd. Onder dwang van zijn familie werd het huwelijk nietig verklaard. Desondanks bleef het verliefde stel samenwonen en na de nietigverklaring werd hun zoon Carol geboren. Koning Carol II trouwde iets later met prinses Helena van Griekenland. De nu voortvluchtige Paul heeft altijd beweerd dat het huwelijk van zijn grootouders nooit door de orthodoxe kerk nietig is verklaard, waardoor híj de rechtmatige troonopvolger zou zijn.

Beeld: ANP

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 27 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.