Het is bijna zover: Prinsjesdag 2020! De derde dinsdag van september gaat er dit jaar heel anders uitzien. Logisch ook, want alles moet coronaproof. Dat betekent geen Gouden Koets dit jaar en ook alles is zonder joelend publiek.

We zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima dus niet door de binnenstad van Den Haag zien rijden. Lees hieronder alles wat je wil weten over Prinsjesdag 2020.

Article continues after the ad

Prinsjesdag 2020

Dinsdag 15 september is het Prinsjesdag 2020. Zoals alles anders is dit jaar, geldt dat ook voor de derde dinsdag van september. Zo is er geen publiek aanwezig, rijdt er geen Gouden Koets en wordt de Troonrede voor het eerst ergens anders dan in de Ridderzaal gehouden. Wel zal het koningspaar gewoon te zien zijn, alleen dan zonder rijtour door Den Haag.

Kom niet naar Den Haag!

De gemeente Den Haag, het ministerie van Defensie en de voorzitter van de Verenigde Vergadering (de Tweede en de Eerste Kamer) roepen mensen op om 15 september niet naar Den Haag te komen. Het besluit is in overleg met de koning genomen, als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Voor de liefhebbers is Prinsjesdag 2020 live op televisie te volgen.

Andere Troonrede

Eerder was al besloten dat de Troonrede niet in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag zou worden gehouden. Daar is meer plek voor de ministers en staatssecretarissen, de 150 leden van de Tweede Kamer en de 75 senatoren om op 1,5 meter afstand van elkaar te zitten. Voor het eerst sinds 1904 is de zogenoemde Verenigde Vergadering niet op het Binnenhof.

Eerbetoon

Ook het leger speelt een kleinere rol dan gebruikelijk tijdens Prinsjesdag 2020. Bij de aankomst bij de Grote Kerk is een militair eerbetoon, waarvan de vorm nog moet worden uitgewerkt. De omgeving wordt volledig afgezet, dus helaas is er niets te zien. Laten we hopen dat Prinsjesdag 2021 weer zoals vanouds wordt!

Bron: ANP/Rijksoverheid | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.