Zaterdag zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima direct teruggegaan naar Nederland vanwege de ophef rondom hun vakantie in Griekenland. Nu blijkt dat hun dochters Amalia (16) en Alexia (15) wat langer vakantie hebben gehouden.

De twee prinsessen zijn vandaag pas geland op Schiphol, blijkt. Het gezin keerde dus niet compleet terug: de jongste dochter van Willem-Alexander en Máxima, Ariane, ging wel tegelijk met haar ouders mee naar huis. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigd aan RTL Boulevard.

Geen plek

Het koningspaar heeft er wel een geldige reden voor: de vlucht zou overboekt zijn geweest. Er was dus simpelweg geen plek meer aan boord van het KLM-toestel voor de twee prinsessen. In het vliegtuig van zaterdag was er zowel in de economy als de business class niet genoeg plaats voor het hele gezin, zegt de RVD. Zaterdag waren er nog vier tickets over. Drie voor de koning, Máxima en prinses Ariane en een voor een beveiliger.

Article continues after the ad

Waarom Amalia en Alexia dan niet een dag later dan hun ouders en zusje terug vlogen? “Dat was niet omdat er in de tussenliggende dagen geen vluchten beschikbaar waren. Waarom wel, is onduidelijk”, zegt verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster. Het regeringsvliegtuig waarmee de royals normaal gesproken reizen, was al weer teruggekeerd naar Nederland. Daarom vlogen Willem-Alexander, Máxima en Ariane met een lijnvlucht terug naar Nederland.

Mag wel

De familie deed niets wat ‘niet mocht’. Hun vakantiehuis in Griekenland ligt in een ‘geel’ gebied en daar mag naartoe gereisd worden. Toch schoot het bij veel Nederlanders in het verkeerde keelgat: ondernemers gaan failliet, de horeca heeft de zwaarste tijd ooit, mensen zijn ernstig ziek… En dan gaat het koninklijke gezin – met méér dan een voorbeeldfunctie voor heel ons land – ‘gezellig’ vakantievieren in de zon. Vanwege de ophef besloot de koning dat hij zijn vakantie direct zou afbreken. “We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons”, schreven ze in een verklaring.

Het lijkt erop dat Rutte wist dat de twee prinsessen nog in Griekenland waren. Toch heeft hij hier niets over gezegd. Kysia vertelt aan de NOS: “Het kan zijn dat hij het als privézaak beschouwt, maar hiermee bereikt hij in ieder geval niet de rust die hij graag heeft rond de koning.” Ze noemt het geen goede week voor Willem-Alexander. “Hij bewijst zichzelf en het ambt hiermee geen goeie dienst.”