Al vanaf begin vorig jaar schreeuwde de Amerikaanse Durek Verrett van de daken dat hij met de Noorse prinses Märtha Louise ging trouwen. Hij moest alleen nog een aanzoek doen. Dát deed hij – eindelijk – vorige week. Waarom wachtte de omstreden sjamaan zo lang?

In de ruim drie jaar dat Märtha Louise en Durek een stel vormen, is er duidelijk niets veranderd aan hun gevoelens voor elkaar. Toen ze bekendmaakten dat ze verliefd waren, liet de prinses al weten dat ze haar zielsverwant had gevonden. Hun liefdespad liep echter niet over rozen. Er kwam felle kritiek op hun relatie – Durek lag onder vuur, omdat hij in zijn boek Spirit Hacking stelt dat kanker een ‘zelfgekozen ziekte’ is die laat zien ‘dat iemand niet meer wil leven’. ‘Het is niet aan jullie om mijn partnerkeuze te veroordelen,’ reageerde de prinses op alle kritiek. ‘Ik kies mijn man niet uit om mensen tevreden te stellen of om aan bepaalde normen te voldoen.’

Schuld aan zelfmoord

Maar de gifbeker was nog niet leeg. Eind 2019, op eerste kerstdag, pleegde Märtha Louise’s ex-man Ari Behn, met wie ze dochters Maud (19), Leah (17) en Emma (13) kreeg en van wie ze in 2017 scheidde, zelfmoord. ‘Ze zeiden dat het mijn fout was en Dureks fout. Als Durek er niet was geweest, was dit nooit gebeurd,’ vertelde ze later aan Vanity Fair. Märtha Louise en Durek besloten na Ari’s overlijden hun contact even op een laag pitje te zetten. De prinses wilde haar verdriet verwerken en zich richten op haar dochters.

‘Heilige ceremonie’

Durek en Märtha Louise lijken maar weinig goed te kunnen doen. Want menigeen had ook iets aan te merken op het feit dat Durek maar bleef wachten met een aanzoek, terwijl hij al vanaf begin vorig jaar van de daken schreeuwde dat hij met de prinses zal trouwen en ook al toestemming had gekregen van haar vader koning Harald. In het Deense tijdschrift Billed-Bladet reageerde Durek daarop met: ‘Ik heb veel langer nodig. Het huwelijk is een heilige ceremonie en ik wil niets overhaasten. Net als de bruiloft moet het aanzoek daarnaast perfect zijn.’ Aan Vanity Fair vertelde hij dat ‘de geesten’ de prinses bleven vertellen over zijn plannen en de verrassing steeds bedierven. Maar die geesten hebben kennelijk de afgelopen tijd hun mond gehouden, want het is er eindelijk van gekomen. 

Article continues after the ad
 

 

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 25 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.