prinses mabel geld quote500

Prinses Mabel stopt in de loop van het jaar als voorzitter van de raad van bestuur van het door haar opgerichte Girls Not Brides. Dat heeft de organisatie die wereldwijd strijdt tegen kindhuwelijken vrijdagmiddag gemeld. Mabel gaat aan de slag als een zogenoemde Global Champion, een soort ambassadeur van Girls Not Brides.

Volgens de prinses is het na tien jaar tijd om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Zodra een opvolger is gevonden, zal Mabel terugtreden uit haar functie.

Kindhuwelijken

Prinses Mabel (52) werd zich bewust van het onderwerp kindhuwelijken toen ze nog werkte voor The Elders, de door de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela opgezette groep van 'wijze staatslieden'. 'Ik was geschokt dat een probleem dat zo groot is en zulke ernstige gevolgen heeft, heel weinig aandacht kreeg', aldus Mabel in een toelichting op haar vertrek. 'Het werd al snel duidelijk dat het bereiken van een belangrijke verandering een nauwere samenwerking vereiste tussen maatschappelijke organisaties, regeringen, VN-agentschappen, donoren en religieuze en traditionele leiders.'

Veel bereikt

Dat leidde tot de oprichting van Girls Not Brides en haar nieuwe rol als pleitbezorger voor het beëindigen van kindhuwelijken. Ze heeft naar eigen zeggen veel bereikt. 'Het beëindigen van kindhuwelijken is nu als doel verankerd in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties', noemde ze als één van de hoogtepunten in de strijd.

Article continues after the ad

Mabel wordt net als onder anderen aartsbisschop Desmond Tutu en Graça Machel Global Champion. 'Ik kijk ernaar uit om mijn bijdragen aan de beëindiging van kindhuwelijken voort te zetten in een nieuwe hoedanigheid.'

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.