Dat prinses Irene tachtig is, verraadt alleen haar geboortedatum. De kwieke prinses vertelde tijdens een lange wandeling aan Twan Huys over haar bijzondere verleden.

Het had niet veel gescheeld of prinses Irene was twee jaar geleden levend verbrand! Tijdens een verblijf in haar eigen natuurgebied in het Zuid- Afrikaanse Bergplaas, brak er een enorme brand uit en konden Irene en de omwonenden ternauwernood in veiligheid worden gebracht. ‘Het was spannend, op een gegeven moment was het echt extreem, erop of eronder,’ vertelt prinses Irene in het boek Wandellust van Twan Huys, waartoe ze met de tv-journalist een lange wandeling maakte.

Article continues after the ad

Veel lof

In 1964 trouwde Irene met de Spaanse troonpretendent Carel Hugo de Bourbon de Parme, met wie ze vier kinderen kreeg. ‘Politiek was toch het allerbelangrijkst,’ vat Irene haar huwelijk samen. ‘Dat heeft ten slotte ons huwelijk ook doen opdrogen. We woonden in Spanje, het was er gevaarlijk en boeiend tegelijkertijd.’ Na haar scheiding had Irene niet alleen verdriet te verwerken, maar was er ook lof. ‘Er waren vrouwen die me bedankten: Nu u bent gescheiden durf ik het ook.’ Dat Irene geen man in haar leven heeft, ervaart ze niet als een gemis. ‘Nu gaat het goed met de kinderen en heb ik fantastische mensen om me heen. Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt door tegen de stroom in te zwemmen. Nu hoeft dat niet meer.’ 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 14 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.