Prinses Christina is vrijdagochtend op 72-jarige leeftijd overleden op Paleis Noordeinde. Voor haar overlijden maakte de jongste zus van prinses Beatrix een beslissing waarmee ze breekt met de koninklijke traditie.

Aanstaande donderdag wordt prinses Christina gecremeerd. Een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de familie. Leden van de koninklijke familie worden namelijk traditiegetrouw bijgezet in de Koninklijke Oranje-Nassau grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft.

Article continues after the ad

Omdat prinses Christina officieel geen lid meer was van het Koninklijk Huis, is dit waarschijnlijk een beslissing geweest van het gezin van de prinses en niet van het Nederlandse Koninklijk Huis.

Tweede grote breuk

De NOS vroeg historicus Cees van Raak om een reactie op deze opvallende keuze van de prinses. Hij vertelt: 'Dit is de tweede grote breuk met de begrafenistradities van het koningshuis. De eerste breuk was de begrafenis van prins Friso in 2013.' Hij werd begraven in Lage Vuursche. 'Het is natuurlijk goed mogelijk – maar dat is slechts speculatie – dat de urn van prinses Christina alsnog wordt bijgezet in de grafkelder', sluit hij af.

Bron: Libelle | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.