Waar koning Willem- Alexander en koningin Máxima bijna dagelijks een werkbezoek afleggen, zien we prinses Beatrix nog maar weinig. Het grootste deel van haar tijd brengt ze door op Drakensteyn. Toch had ze in het afgelopen jaar nog 35 officiële werkdagen, waarvoor ze meer dan 500.000 euro betaald kreeg... belastingvrij!

Sinds prinses Beatrix (80) geen staatshoofd meer is, is haar jaarlijkse toelage beduidend minder geworden. In 2012, het jaar voor haar aftreden, kreeg ze € 830.000 netto uitbetaald; Beatrix is vrijgesteld van inkomstenbelasting. Daarna ‘duikelde’ haar jaarinkomen met circa een derde: in 2017 ontving ze netto € 502.000 naast € 1.019.000 voor te maken onkosten. Van dat laatste bedrag betaalde ze bijvoorbeeld haar personeel. Waarom Beatrix, die door haar koninklijke afkomst al bijzonder vermogend is, nog altijd een meer dan riant belastingvrij staatsinkomen geniet, is niet duidelijk. De Oranjes hebben daarover tot dusver nooit een plausibele verklaring afgelegd. Wellicht zal worden aangevoerd dat de prinses voor al die tonnen nog steeds de nodige plichtplegingen verricht. Zo schijnt de prinses als stille kracht achter koning Willem-Alexander elke maandag aan te schuiven bij diens overleg met koningin Máxima en hun staf. Han van Bree, schrijver van Beatrix, koningin der Nederlanden, zei eerder hierover: ‘Die gesprekken gaan onder meer over welke tentoonstelling ze bij willen wonen en wanneer ze op streekbezoek gaan. Gezamenlijk wordt beslist welke bezoeken geschikt zijn en in de agenda passen.’ Daarmee maakt Beatrix in elk geval haar belofte waar, die ze deed bij haar aftreden op 30 april 2013. Toen zei ze: ‘U zult mij voorlopig nog wel even zien.’

Betaald voor aanwezigheid 

Story onderzocht hoe vaak dat concreet geweest is. In 2017, waarvan de gehele koninklijke agenda te raadplegen is, verscheen prinses Beatrix 22 keer officieel in het openbaar. Omgerekend verdiende ze met haar salaris van € 502.000 dus met elk bezoek gemiddeld € 22.818,18. Daaronder vielen bijvoorbeeld haar aanwezigheid bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs, het twintigste Nederlandse Balletgala Dansersfonds ‘79, de opening van het cultuurcentrum Zinder, de viering van 50 jaar Team Motorondersteuning in Driebergen, de opening van de jubileumexpositie 25 jaar Museum De Pont in Tilburg en de uitreiking van de Zilveren Anjers in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Maar ook haar aanwezigheid bij de tachtigste verjaardag van de Noorse koning Harald werd hierbij inbegrepen. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 37 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders