Ze is een van de hardst werkende Britse royals en ook in coronatijd probeert prinses Anne zoveel mogelijk afspraken na te komen. Gefluisterd wordt dat het niet alleen haar plichtsbesef is dat haar ertoe drijft om zich onverminderd in te zetten. Anne zou zo min mogelijk tijd met echtgenoot Timothy Laurence willen doorbrengen.

Op 15 augustus wordt prinses Anne 70 jaar, maar ze is niet van plan gas terug te nemen. Ze buffelt onverdroten door. Vorig jaar werkte ze meer dan 500 afspraken af en tot voor kort, terwijl ook in het Verenigd Koninkrijk de mensen op het hart wordt gedrukt vooral thuis te blijven, deed ze dat ook nog gewoon buiten de deur. De plicht roept immers! Anne is vanwege haar werklust bijzonder populair bij de Britten, die echter ook fluisteren dat er nóg een reden is waarom de prinses zich elke dag nog op haar taken stort: haar echtgenoot Timothy Laurence (65)...

Article continues after the ad

Minnaar

Timothy is de tweede man van de prinses. Ze leerden elkaar kennen in de tijd dat hij adjudant en stalmeester van koningin Elizabeth was en trouwden op 12 december 1992. Dat was niet lang nadat Anne’s scheiding van eerste echtgenoot Mark Phillips werd uitgesproken. Om die scheiding was heel wat te doen. Eerder – in april 1989 – was namelijk aan het licht gekomen dat Anne en Timothy een geheime relatie hadden. Er waren liefdesbrieven van Timothy aan Anne uit Buckingham Palace gestolen en aan de Britse krant The Sun gestuurd. De krant overhandigde ze aan de politie, die een onderzoek startte. Uiteindelijk kon niet met zekerheid worden gezegd wie de dief was. In een documentaire op Channel 4 vertelde rechercheur Roy Ramm: ‘Je hebt te maken met een diefstal in een koninklijk paleis en het slachtoffer is een prinses. Dan ontdek je dat de gestolen waar brieven zijn van haar minnaar.’ Tot ieders verbazing kwam het paleis met een verklaring dat de brieven afkomstig waren van commandant Timothy Laurence, maar dat er verder geen mededelingen werden gedaan over de inhoud daarvan. Niet lang daarna gingen Anne en echtgenoot Mark Phillips, die samen zoon Peter (42) en dochter Zara (38) hebben, uit elkaar. Mark bleek overigens al eerder dan Anne overspel te hebben gepleegd. Hij zou affaires hebben gehad met de Indiase callgirl Pamella Bordes en de Australische lerares Heather Tonkin. Heather zou zelfs zwanger van Mark zijn geraakt. Mark ontkende alles, maar Heathers dochter Felicity bleek na een DNA-test wel degelijk zijn kind te zijn. Op 23 april 1992 werd de scheiding van Anne en Mark uitgesproken.

Weinig gemeen

Anne straalde op haar huwelijksdag, ook al moesten zij en Timothy elkaar in een Schotse kerk het jawoord geven omdat de Engelse kerk gescheiden mensen niet opnieuw in de echt verbindt. Maar de euforie van het eindelijk officieel samenzijn zou al snel zijn verbleekt. Het paar zou hebben ontdekt dat ze eigenlijk maar bitter weinig gemeen hadden. Anne, die altijd en eeuwig in de weer is, zou zich hebben gerealiseerd dat ze de rustige Timothy eigenlijk maar saai vond. Bovendien zou de omschakeling van werknemer naar lid van de koninklijke familie voor Timothy te groot zijn geweest. Het paleispersoneel zou hem met de nek hebben aangekeken omdat hij eerder ‘een van hen’ was. 

Nog een scheiding

Al jaren gaan er geruchten dat het tussen Anne en Timothy niet meer zo goed gaat. Ze laten zich ook niet vaak samen zien en als ze wél samen ergens verschijnen, is er van genegenheid niet veel te bespeuren. Een scheiding zou echter geen optie zijn. Anne zou het haar moeder niet willen aandoen om nóg een echtbreuk in de familie te moeten doormaken. Koningin Elizabeth werd eerder al geconfronteerd met Anne’s eerste huwelijksbreuk en de scheidingen van prins Charles en Diana en prins Andrew en Sarah Ferguson. Tot overmaat van ramp liet Anne’s zoon Peter in februari van dit jaar weten dat hij na twaalf jaar huwelijk gaat scheiden van zijn vrouw Autumn, met wie hij dochters Savannah en Isla heeft. De twee zijn als vrienden uit elkaar gegaan, maar dat neemt niet weg dat er alweer een scheiding in de familie heeft plaatsgehad. En dat is nu juist wat Anne haar moeder had willen besparen. Maar over het leven van haar volwassen kinderen kan de prinses nu eenmaal de regie niet voeren.

Beeld: GettyImages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 19 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.