Op 7 december 2003 werd ze geboren: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses van Oranje, beter bekend als prinses Amalia. Als de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima wordt Amalia klaargestoomd voor het koningschap, zodat ze op een dag het stokje van haar vader kan overnemen.

Tot het zover is leidt Amalia een zo 'normaal' mogelijk leven, waarbij ze zo nu en dan haar gezicht laat zien tijdens koninklijke gelegenheden. Maar wie is onze toekomstige koningin eigenlijk? Story zet alles wat je wil weten over prinses Amalia op een rij.

Prinses Amalia: troonopvolgster

Vanaf het moment dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden ingehuldigd op 30 april 2013, draagt Amalia de titel Prinses van Oranje. Die titel is voorbehouden aan de toekomstige koningin. Naast haar opleiding wordt Amalia ook alle kneepjes van het koningschap bijgebracht. De prinses is regelmatig te zien tijdens officiële momenten, maar gaat ook wel eens met haar ouders mee op werkbezoek.

Article continues after the ad

Prinses Amalia in (video)gesprek op Koningsdag 2020.

Als Amalia achttien wordt, krijgt ze een plaats in de Raad van State en ontvangt ze jaarlijks een toelage van zo'n anderhalf miljoen euro. Vanaf dat moment zal de prinses ook vaker te zien zijn in het openbaar. Tot die tijd doen haar ouders er alles aan zodat ze een normale jeugd heeft. 'Als Amalia geen normale jeugd kan hebben, falen wij als ouders,' zei de koning ooit eens.

Thuis en op school

Prinses Amalia werd geboren in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. De kroonprinses groeide op in Villa Eikenhorst in Wassenaar, maar sinds december 2018 woont ze samen met haar ouders en zusjes Alexia en Ariane in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar gaat Amalia momenteel ook naar school. De prinses zit inmiddels in het vijfde jaar van haar gymnasium-opleiding, die ze volgt aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. In de schoolgangen kan ze ook zusjes Alexia en Ariane tegenkomen, gezien beide meiden naar dezelfde school gaan. 

Studeren

Na haar eindexamen volgend jaar gaat Amalia niet direct studeren. Omdat ze op de basisschool een jaar heeft overgeslagen, is Amalia nog maar 17 jaar als ze klaar is met de middelbare school. Maar wat gaat de prinses dan wel doen? Tijdens de jaarlijkse fotosessie aan het begin van de zomervakantie maakten Willem-Alexander en Máxima bekend dat hun oudste dochter eerst een jaar 'de wijde wereld' gaat verkennen. 'Maar er zijn nog geen plannen,' aldus de koning.

Prinses Amalia met haar ouders en zusjes Alexia en Ariane tijdens de jaarlijkse fotosessie, 2020.

Vrije tijd

Volgens bronnen is de prinses niet alleen heel intelligent en gedisciplineerd, maar ook een echte whizzkid. Zo zou Amalia ontzettend handig zijn met alles wat een scherm heeft. Vroeger speelde ze viool en piano, maar nu houdt de toekomstige koningin het bij zingen. Wat haar muzieksmaak betreft: ze houdt van Nielson en Afrojack, maar ook van Beyoncé. Ook hockeyt ze graag en is paardrijden een van haar grootste hobby's.

Persoonlijkheid

Amalia is qua karakter een echte Oranje: een harde werker, maar ook koppig en bij vlagen zelfs driftig. Maar ze heeft haar emoties goed onder controle, is bedachtzaam en neemt graag de leiding. Daarnaast is Amalia een geboren diplomate. Toen haar tijdens Koningsdag 2019 door een journalist werd gevraagd welk optreden ze die dag het beste had gevonden, antwoordde ze dat ze dat niet kon zeggen omdat ze nog niet alles had gezien. 

Populair

De Nederlandse kroonprinses valt niet alleen binnen de landsgrenzen in de smaak, maar krijgt ook veel aandacht van buitenlandse pers. De Duitse media zijn lovend over de tiener. Ook zusje Alexia is populair en wordt al de nieuwe koninklijke superster genoemd.

Beeld: RVD (Martijn Beekman), Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.