Prins Harry heeft zondag voor het eerst in het openbaar gereageerd op de breuk met het Britse koningshuis. Dat deed hij tijdens een speech bij een liefdadigheidsinstelling, die gedeeld is op het gezamenlijke Instagram-account van hem en zijn vrouw Meghan Markle.

Twee weken geleden kondigden Harry en Meghan onverwacht aan hun rol in het Britse koningshuis te willen herzien. De hertog van Sussex noemt de beslissing 'een sprong in het diepe', maar zegt ook dat er 'geen andere mogelijkheid' was. 'We hadden gehoopt de koningin, het Gemenebest en mijn militaire verenigingen te blijven dienen zonder overheidsfinanciering. Helaas was dat niet mogelijk', aldus Harry. Hij noemt de breuk een moeilijke en verdrietige beslissing.

Article continues after the ad

Breuk

Zaterdag liet Buckingham Palace weten dat Harry en Meghan vanaf komende lente hun koninklijke titels niet meer zullen gebruiken en geen publiek geld meer zullen ontvangen. Het koppel zei ook deels in Noord-Amerika te willen wonen. Meghan is op dit moment al in Canada, samen met hun zoon Archie. Verwacht wordt dat Harry zich binnenkort bij hen zal voegen.

Thuis

Maar, zo benadrukte Harry zondag, het koppel neemt niet volledig afstand van de Britse bevolking. 'Het Verenigd Koninkrijk is mijn thuis en een plek waar ik van hou. Dat zal nooit veranderen.'

Beeld: Getty Images | Nu.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.