De Britse prins Charles heeft in Londen het parlementaire jaar geopend met een troonrede die hij hield namens koningin Elizabeth. De prioriteiten van de regering zijn economische groei en hulp voor gezinnen die te maken hebben met stijgende kosten voor het levensonderhoud, zei hij.

Een dag voor de traditionele opening van het parlementair jaar werd bekend dat de koningin zou worden vervangen door haar oudste zoon en beoogde opvolger.

Beleidsplannen

Charles zette in de zogeheten Queen's Speech de belangrijkste beleidsplannen uiteen. De regering van Boris Johnson gaat wetten indienen voor onder meer goedkopere en schonere energie, betere huisvesting en hervormingen in het onderwijs.

Oorlog Oekraïne

Ook verwees de prins van Wales naar de oorlog in Oekraïne. 'De regering zal een leidende rol spelen bij het verdedigen van democratie en vrijheid over de hele wereld', zei hij. Charles verklaarde daarnaast dat de regering 'kansen zal blijven grijpen' die door de brexit ontstaan en kondigde ook andere plannen voor de economie aan.

Article continues after the ad

Stoel van Filip

De 73-jarige prins ging niet op de stoel van koningin Elizabeth zitten, die afwezig is vanwege haar gezondheid, maar die van haar wijlen echtgenoot prins Filip. Naast Charles was een stoel geplaatst voor zijn echtgenote Camilla. In de troonrede werd niets over de afwezigheid van Elizabeth gezegd. Wel vertelde Charles dat zijn moeder uitkijkt naar de festiviteiten die worden gehouden omdat ze zeventig jaar op de troon zit.

Bron: ANP | Beeld: Brunopres

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.