Net nu zijn populariteit de afgelopen jaren was toegenomen, is de Britse prins Charles het middelpunt van een omkoopschandaal. Mocht uit het onderzoek blijken dat de troonopvolger op de hoogte was van de wanpraktijken binnen zijn stichting, dan kan dat nog weleens serieuze consequenties voor zijn toekomst hebben.  

De laatste jaren won Charles aan populariteit. Hij vertegenwoordigde de kroon met verve, leidde een stabiel leven met Camilla en bleef ver weg van elk schandaal. Tot nu! En de beerput lijkt steeds verder open te gaan. The Prince’s Foundation, de stichting die Charles oprichtte om diverse goede doelen te steunen, zou grote bedragen van rijke zakenmannen hebben aangenomen in ruil voor persoonlijke aandacht of onderscheidingen van de prins. In de aanloop naar de ontmaskering van dit schandaal namen twee kopstukken van de stichting al ontslag: zij wilden niets met de ‘boevenpraktijken’ en dit ‘wangedrag’ te maken hebben.

Commissie

Spin in het web lijkt William Bortrick (48). Hij heeft naar verluidt vele duizenden Engelse ponden aan commissie gekregen voor de zaken die hij regelde. Hij zou in ruil voor veel geld bijvoorbeeld een onderscheiding voor een Saoedische miljardair hebben geritseld en namens prins Charles een persoonlijke bedankbrief hebben geschreven aan een Russische weldoener. De schatrijke Russische bankier Dmitry Leus, die verdacht wordt van witwasserij en op de vlucht zou zijn voor justitie, zou in ruil voor een donatie van 500.000 pond tot twee keer toe door Bortrick zijn uitgenodigd voor privéfeesten op Charles’ buitenverblijf in Schotland. De feesten gingen uiteindelijk niet door vanwege de coronapandemie, maar er werd wel een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar het reilen en zeilen van de stichting. Bortrick schreef namelijk een briefje aan Leus, waarin hij hem namens de prins persoonlijk bedankte voor zijn gulle gift. Bortrick zelf streek 5000 pond van de donatie op voor ‘gemaakte onkosten’.

Beeld: Brunopress

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 40 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.