Al ruim zes jaar is de schoonzoon van de Spaanse oud-koning Juan Carlos, Iñaki  Urdangarin, verdachte in een grootscheepse fraudezaak. Juan Carlos en de huidige koning Felipe hebben hun handen van hem afgetrokken. Maar infante Cristina, de jongste dochter van Juan Carlos, blijft achter haar man staan. Ook wanneer hij eind maart zijn definitieve gevangenisstraf krijgt?

In Spanje wordt druk gespeculeerd wat infante Cristina, de jongste dochter van oud-koning Juan Carlos, zal doen wanneer haar echtgenoot Iñaki Urdangarin eind maart de cel in moet. Al een jaar hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd van de voormalig profhandballer. Vorig jaar februari veroordeelde de rechter hem tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf.

Article continues after the ad

Schuldig

Iñaki werd schuldig bevonden aan onder meer valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen. Iñaki zou samen met zakenpartner Diego Torres op grote schaal enorme bedragen uit het Instituut Noos hebben weggesluisd naar privérekeningen. Urdangarin gaf van 2004 tot 2006 leiding aan het bedrijf, dat een non-profit organisatie was voor het promoten van sport en cultuur en geld van de overheid kreeg. Er werden echter veel te hoge bedragen gedeclareerd en werkzaamheden in rekening gebracht die nooit hadden plaatsgevonden. Er zou in totaal ruim vijf miljoen euro (belastinggeld) zijn gestort in lege BV’s die Urdangarin en Torres hadden opgericht. Cristina, die op papier aan het hoofd van het bedrijf stond, werd beschuldigd van medeplichtigheid, maar ontkende dat ze bewust strafbare feiten had gepleegd.

Het hele verhaal lees je in de nieuwste story. Editie 06 ligt nu in de winkels. 

Beeld: ANP