De natuursubsidie die koning Willem-Alexander heeft ontvangen voor Kroondomei Het Loo is volgens onderzoeksprogramma Zembla onrechtmatig verleend. De overheid blijkt de koning vrijgesteld te hebben van belangrijke subsidievoorwaarden, en dat is volgens experts in strijd met de wet. Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen in de zaak, en het is maar de vraag of het deze keer opnieuw gunstig zal uitpakken voor Willem-Alexander.

Dat Máxima en Willem-Alexander bepaalde privileges genieten is tot daaraan toe, maar dat het koningspaar zich niet aan de wet houdt gaat te ver. Dat is wat men stelt bij het meermaals bekroonde onderzoeksprogramma Zembla. Al in december vorig jaar werd hierin onthuld dat leden van het Koninklijk Huis de wet overtreden rond de afwikkeling van de erfenis van prinses Juliana. Om erfbelasting te ontlopen, werden kunstschatten van de voormalige koningin teruggeschonken aan de staat. Dit mag echter alleen als die kunstvoorwerpen vervolgens daadwerkelijk beschikbaar komen voor het volk. Dit is niet gebeurd, want verschillende stukken hangen tot op de dag van vandaag in de paleizen. De miljoenen aan korting zijn echter wel verdwenen in de diepe zakken van de Oranjes. Destijds werden er al stevige vragen in de Tweede Kamer gesteld over de kwestie. Premier Rutte deed alsof er eigenlijk niet veel aan de hand was en de zaak verdween in de doofpot.

Subsidie

De onderzoekers van Zembla laten zich hierdoor echter niet uit het veld slaan. Zij onthulden nieuwe dubieuze constructies van koning Willem-Alexander, inzake Kroondomein Het Loo. Dit landgoed werd door voormalig koningin Wilhelmina aan de Staat der Nederlanden geschonken. De deal was dat het beheer van het terrein voor rekening zou komen van de ‘kroondrager’, nu dus koning Willem-Alexander. Hij heeft recht op de vruchten van het gebied, dat wil zeggen alles wat het gebied opbrengt – houtkap en jacht. Wel moet Willem-Alexander in ruil hiervoor het onderhoud van het landgoed betalen. Maar dit doet hij niet. De koning krijgt namelijk een subsidiebedrag van ruim 800.000 euro per jaar voor het beheer van Kroondomein Het Loo. Terwijl die subsidie alleen bedoeld is voor particuliere eigenaren van dit soort gebieden. Nogmaals: Willem-Alexander is geen eigenaar, dat is de staat. Op die subsidie heeft Willem-Alexander dus helemaal geen recht. En er is meer. Wie de eerdergenoemde subsidie van acht ton per jaar in zijn zak steekt, mag het terrein maximaal zeven dagen per jaar afsluiten voor het publiek. Willem-Alexander gooit twee derde van het gebied drie maanden (!) per jaar dicht. Nog een reden waarom Willem-Alexander geen recht heeft op de subsidie.

'Schimmige zaak'

Zoveel weet ook topadvocaat en Eerste Kamerlid Peter Nicolaï, die zich heeft vastgebeten in de zaak. Hij vertelt aan Story dat er nieuwe ontwikkelingen zijn. Peter Nicolaï heeft het dossier opgevraagd dat moet ophelderen hoe de toekenning van de subsidie aan de koning tot stand kon komen. ‘Het duurt en het duurt maar. Ik wacht al heel lang op die stukken. Inmiddels heb ik de verantwoordelijke minister (Carola Schouten – red.) in gebreke gesteld. Ik ga ervan uit dat ik het dossier uiteindelijk krijg, anders wordt het wel een heel schimmige zaak.’ Overigens is het al een kleine overwinning dat überhaupt is toegegeven dat er een dossier bestaat.

Article continues after the ad

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 38 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.