Omwonenden van Kasteel Het Oude Loo zijn niet te spreken over maatregelen die koning Willem-Alexander heeft genomen voor de opvang van 32 vluchtelingen. Deze Oekraïense gasten kregen tot overmaat van ramp ook nog eens de schrik van hun leven... 

Voor het eerst sinds tijden kwamen koning Willem-Alexander en koningin Máxima onlangs weer eens op positieve wijze in het nieuws. Zij maakten bekend dat ze op Kasteel Het Oude Loo vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne gingen opvangen. En zo geschiedde: er wonen inmiddels 32 vluchtelingen in het kasteeltje. Vijftien vrouwen, vijf mannen en twaalf kinderen hebben er een veilig onderkomen gevonden. De achterste vierkante toren, waar een werk- en een slaapkamer voor de koning en koningin te vinden zijn, blijft echter ook voor hen gesloten. De rest van het historische slot is een voorlopig thuis voor de Oekraïners. En hoewel de bewoners liever vandaag dan morgen naar hun thuisland zouden terugkeren, moet het voor hen toch een bijzondere gewaarwording zijn om in een kasteel te verblijven waar normaal gesproken alleen hoogwaardigheidsbekleders vertoeven. Ongetwijfeld zal dit bij andere vluchtelingen uit Oekraïne voor verbazing hebben gezorgd.

Onvrede omwonenden 

Net als het feit dat de nieuwe bewoners van het kasteel het privégebruik hebben gekregen van het complete natuurpark dat Kasteel Het Oude Loo omringt. Story was er zelfs getuige van hoe een Oekraïense vluchtelinge op haar fiets aankwam en het massieve hek dat het slot omringt met een eigen sleutel opende. Vervolgens verdween zij uit het zicht, door het park, op weg naar het kasteel. Deze bijzondere situatie zorgt bij omwonenden voor onvrede.

 

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 32 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.