Tijdens de balkonscène op Paleis Noordeinde zwaaiden mensen in het publiek buiten de hekken met omgekeerde vlaggen. Ook klonk er boegeroep en bliezen mensen op fluitjes. 

Op het balkon zwaaiden koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia, prins Constantijn en prinses Laurentien naar het publiek.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Article continues after the ad

Tegenstanders kabinetsbeleid 

Toen de Glazen Koets naar de locatie van de troonrede en terug reed, waren in het publiek ook omgekeerde vlaggen te zien en waren fluitjes en boegeroep te horen.Tegenstanders van het kabinetsbeleid hebben de afgelopen tijd veel omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen. Dit zijn onder anderen boeren die tegen het stikstofbeleid zijn, maar bijvoorbeeld ook tegenstanders van coronamaatregelen.

Demonstratie

De vereniging Republiek demonstreert dinsdag bij de ingang van het nieuwe Tweede Kamergebouw, nabij station Den Haag Centraal, tegen de monarchie. Zo'n dertig mensen hebben zich verzameld en dragen spandoeken bij zich met leuzen zoals 'Leve de democratie', 'Leve de innovatie' en 'Leve het Nederlands elftal', alles behalve 'de koning'. De teksten zijn alternatieven voor 'leve de koning'. De vereniging wil dat het 'voortaan stil blijft na het uitspreken van de troonrede', schrijft de Republiek in een begeleidend persbericht. Traditiegetrouw roepen leden van de Eerste en Tweede Kamer na de troonrede drie keer hoera voor de koning. 'Kamerleden vertegenwoordigen de samenleving en zitten er niet voor een eerbetoon aan het staatshoofd en dienen hun hoera dus achterwege te houden', schrijft de vereniging.

 

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.