Koning Felipe en koningin Letizia doen hun uiterste best de Spaanse monarchie overeind te houden. Ze proberen de aandacht zoveel mogelijk af te leiden van het enorme schandaal dat oud-koning Juan Carlos veroorzaakte, maar daarbij worden ze flink gedwarsboomd.

Officieel verliet Juan Carlos vorig jaar augustus het land om het zijn zoon koning Felipe ‘gemakkelijker te maken zijn functies uit te oefenen’. Maar in Spanje is men ervan overtuigd dat Felipe zijn vader – na overleg met de regering – geen andere keus liet. Alleen met hem zo ver mogelijk uit zijn buurt zou Felipe nog een kans maken om de monarchie te redden. En dat is ook nu Juan Carlos al die tijd al in Abu Dhabi zit een hele toer. De bedenkelijke financiële handel en wandel van de oud-koning, die wordt verdacht van corruptie en witwassen, heeft de monarchie een moeilijk te herstellen deuk toegebracht. Steeds meer Spanjaarden hebben nauwelijks nog vertrouwen in het instituut; afgelopen oktober sprak in een poll nog geen 35 procent van hen zich voor een monarchie uit. Juan Carlos probeerde nog een en ander recht te breien door eerst 678.000 euro en daarna ruim 4 miljoen euro aan de belastingdienst te betalen. Het geld had te maken met het gebruik van creditcards die niet op zijn naam stonden en vluchten die hij kreeg aangeboden van een privéfirma, die niet waren opge-geven. Maar zijn reputatie is niet meer te redden. Ook omdat niemand er meer omheen kan dat Juan Carlos zijn echtgenote Sofia jarenlang heeft bedrogen.

Article continues after the ad

Charmeoffensief

Aan koning Felipe en koningin Letizia de schone taak hun landgenoten weer enthousiast te maken voor het koningshuis. Ze spannen zich enorm in om zich, ook in deze coronatijd, zoveel mogelijk te laten zien en zich betrokken bij allerhande zaken te tonen. Er worden prijzen uitgereikt, musea geopend, hoge gasten ontvangen, bijeenkomsten bezocht, Zoom-gesprekken gevoerd enzovoort, enzovoort. Het zou het koningspaar enorm helpen wanneer de hele ‘zaak Juan Carlos’ naar de achtergrond verdwijnt, maar dat gebeurt niet. Geregeld komen er nieuwe feiten of verdenkingen aan het licht, en afgelopen december voelde het paleis zich genoodzaakt te reageren op een bericht in de Spaanse media dat Juan Carlos het coronavirus had opgelopen en in het ziekenhuis lag. Niets van waar, zo stelde men. Schadelijker voor het ‘charmeoffensief’ van het koningspaar was de ophef die ontstond toen Spaanse media berichtten dat Felipe’s zusters prinses Cristina en prinses Elena zich hadden laten vaccineren tegen corona toen ze hun vader in Abu Dhabi bezochten. De twee, respectievelijk 55 en 57 jaar oud, zijn nog lang niet aan de beurt volgens het Spaanse vaccinatieplan, en normaal gesproken vaccineren de Verenigde Ara-bische Emiraten alleen inwoners. De prinsessen meldden meteen dat ze zich hadden laten inenten ‘om een gezondheidspaspoort te krijgen, dat ons toelaat geregeld onze vader te kunnen bezoeken’. Anders hadden ze wel gewacht tot ze in Spanje aan de beurt waren geweest, zo zeiden ze. Het paleis verklaarde dat koning Felipe niet verantwoordelijk is voor wat zijn zussen doen.

DOOR PATRICIA VAN DRIEL | FOTO Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 12 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.