Koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip slapen niet meer in één bed. Sterker nog: het koppel dat al 72 jaar getrouwd is, woont niet meer onder één dak.

We zien prins Philip, de hertog van Edinburgh, niet vaak meer. Tweeënhalf jaar geleden ging hij met pensioen, om zich terug te trekken in een cottage op Sandringham. Hij ontvangt daar af en toe vrienden, doodt de tijd met aquarelleren of neemt plaats op de bok van zijn paard-en-wagen. Zelf in zijn auto rijden doet hij niet meer sinds hij begin vorig jaar een ongeluk veroorzaakte waarbij een jonge moeder haar arm brak.

Article continues after the ad

Rots in de branding

Het liefst heeft hij natuurlijk gezelschap van zijn vrouw Elizabeth, maar zij is onlangs na een paar weken op Sandringham, waar ze sinds jaar en dag de kerstperiode doorbrengt, weer teruggekeerd naar Buckingham Palace. Dat betekent uiteraard niet dat het echtpaar geen contact met elkaar heeft. Elizabeth noemde Philip ooit haar rots in de branding, en ook al hebben ze het in hun 72-jarige huwelijk niet altijd even makkelijk gehad, dat is hij nog steeds.

Straatarm

Philip, die volgend jaar juni zijn honderdste verjaardag hoopt te vieren, werd geboren als vijfde kind – en enige zoon – van prins Andreas van Griekenland en prinses Alice van Battenberg, een achterkleindochter van koningin Victoria.Op zijn 18e begon Philip te corresponderen met prinses Elizabeth, die toen pas 13 was en tot over haar oren verliefd op de knappe jonge prins. Hij zag dit contact in eerste instantie als een leuk tijdverdrijf, maar langzaamaan kreeg hij gevoelens voor de prinses. Haar vader, de zachtaardige en rustige koning George VI, zag Philip als echtgenoot voor zijn dochter echter absoluut niet zitten. Hij was Grieks, straatarm, luidruchtig en onbehouwen. Het duurde een aantal jaren voordat Elizabeth haar vader wist te overtuigen. Toen ‘Lilibeth’ 21 was, vroeg Philip haar ten huwelijk met een ring die hij zelf ontworpen had. Hij gebruikte daarvoor diamanten uit een tiara die van zijn moeder was geweest. Toen ze in 1947 trouwden, had Philip 10 cent in zijn bezit.

Grote zorgen

Naar verluidt maakt de Queen zich grote zorgen om haar geliefde man. Eind vorig jaar werd hij in het ziekenhuis opgenomen voor een ‘reeds bestaande kwaal’. Het is de koningin zo gegund dat ze nog kan genieten van de tijd die haar rest met de man die er altijd voor haar is geweest. 2020 is tot dusver geen goed jaar voor Elizabeth. Zoon Andrew wordt nog altijd verdacht van betrokkenheid bij de zedendelicten van zijn goede vriend Jeffrey Epstein, Harry en Meghan stapten uit ‘the firm’ en al twee kleinkinderen van Elizabeth en Philip kondigden dit jaar een echtscheiding aan. Als Philip nu weer opgenomen zou worden, kan 2020 opnieuw een ‘annus horribilis’ – een rampjaar – genoemd worden voor de langst regerende vorst die Engeland ooit gehad heeft.

Beeld: GettyImages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 10 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.