Tijd voor nostalgie had koningin Máxima woensdagmiddag niet bij haar werkbezoek in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag. Ze ontmoette daar vertegenwoordigers van de door de coronacrisis zwaar getroffen culturele-en creatieve sectoren.

Het waren geen opwekkende gesprekken die de koningin voerde. Van een prijswinnende musicus die hovenier wordt of een toneeltechnicus die zijn vaardigheden noodgedwongen in een autogarage moet ontplooien, wordt niemand in de sector vrolijker. Hoe nuttig de uitwijkberoepen ook zijn.

Bijzondere herinneringen

Toch had Máxima bijzondere herinneringen aan de plek van samenkomst, een voormalig binnenzwembad uit 1920 dat in de jaren negentig werd omgevormd tot bijzonder buurttheater. Den Haag is er trots op. Dat bleek ook wel toen Máxima met haar verloofde prins Willem-Alexander er in oktober 2001 aan het einde van hun kennismakingstour een voorstelling van Romeo en Julia kregen te zien.

Schoolmusicals

De Nieuwe Regentes keerde in het getrouwde leven van Máxima terug als locatie van de schoolmusicals van haar dochters. Als moeder werkte ze achter de schermen als vrijwilliger mee aan het slagen daarvan. In de catering bijvoorbeeld, verklapte de koningin toen ze woensdag door het labyrint van het voormalige zwembad werd geleid voor de verschillende gesprekken en minivoorstellingen.

Article continues after the ad

Gemis

'We hebben jullie gemist', was haar boodschap tijdens de rondgang, waar ze met inachtneming van alle beperkende maatregelen flarden van dans, toneel, film en muziek kreeg te zien en te horen. Het slotapplaus gold echter niet louter voor de optredende musici maar nadrukkelijk ook koningin Máxima. De koninklijke inzet - ook van Willem-Alexander - en steun werden zeer gewaardeerd.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.