Een slimme zet van haar overleden echtgenoot Friso zorgde ervoor dat prinses Mabel in negen maanden tijd 134 miljoen euro (!) verdiende. Maar het is tegelijkertijd duidelijk dat dit kapitaal haar voor zover bekend geen nieuw liefdesgeluk bracht. Wordt haar immense vermogen juist een blok aan haar been?

Prinses Mabel (51) ziet haar villa in de Londense wijk Hammer-smith de komende tijd misschien wel in waarde halveren, maar dat zal nauwelijks opvallen in haar portemonnee. Die verwachte prijsdaling als gevolg van de Brexit in het hogere huizensegment in de hoofdstad, staat namelijk in geen enkele verhouding tot het enorme kapitaal dat de prinses in no-time bij elkaar heeft weten te vergaren! En dat allemaal vanwege een briljante zet van haar overleden man prins Friso. Hij zou namelijk degene zijn geweest die met het idee kwam om een fiks pakket aandelen te nemen in het destijds nog volkomen onbekende bedrijf Adyen. Dit bedrijf – inmiddels meerdere miljarden waard – spitst zich toe op online betalingsverkeer. Dat bleek een gouden greep voor de oprichters... én aandeelhoudster Mabel als erfgename van Friso.

Article continues after the ad

Maandbedrag

Bij de beursgang van Adyen in 2018 verkocht Mabel reeds een derde van haar aandelenportefeuille en kon daardoor 43 miljoen euro op haar bankrekening bijschrijven. Op zich al een kapitaal om van te gaan duizelen, maar voor de prinses inmiddels niet meer dan een spaarpotje. Al in juni vorig jaar meldde Story dat Mabels overgebleven waardepapieren in Adyen een waarde van minimaal 160 miljoen euro vertegenwoordigden. Mensen met minder stalen zenuwen dan de prinses zouden waarschijnlijk geneigd zijn om op zo’n moment (gouden) eieren voor hun geld te kiezen, zo niet Mabel. En dat heeft zich dubbel en dwars uitbetaald! Uit nieuw onderzoek van Story blijkt namelijk dat de weduwe van prins Friso negen maanden later spekkoper is. Hetzelfde aandelenpakket is nu 294* miljoen euro waard! In negen maanden tijd kreeg Mabel er dus 134 miljoen euro bij! Omgerekend een maandbedrag van ruim 14 miljoen euro. 

Rijkste prinses van Europa

Daarmee kan Mabel dus gerust een keer trakteren tijdens etentjes met de koninklijke familie. Zo krijgt haar zwager Willem-Alexander dit jaar een uitkering van ‘maar’ 949.000 euro, al is de belastingbetaler er dan nog niet vanaf: met personele en materiële onkosten daarbij opgeteld mag Nederland alsnog bijna zes miljoen bijdragen ten bate van de koning. Bedragen waar Mabel inmiddels niet meer zo van onder de indruk zal zijn. Zij heeft zich in minder dan een jaar tijd ontpopt tot de rijkste prinses van Europa. De Engelse Windsors zullen in totaal een stuk rijker zijn en datzelfde geldt voor de gehele familie Van Oranje-Nassau. Maar dat zijn totaalbedragen; per persoon gemeten heeft Mabel wél het meeste geld verdiend, de afgelopen negen maanden.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. 
Dit artikel komt uit Story. Editie 11 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.