Het Noorse kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit heeft heel wat ellende moeten doorstaan. Dat de twee onlangs hun negentiende trouwdag vierden, mag een wonder heten.

Toen prins Haakon zijn droomvrouw ontmoette, stuitte hij op heel wat kritiek. Niet alleen zijn ouders, koningspaar Harald en Sonja, vonden burgermeisje Mette-Marit niet goed genoeg voor hun zoon, ook het Noorse volk was niet bepaald gecharmeerd van de blondine. Het was niet alleen het feit dat ze een ‘gewoon’ burgermeisje was, het ging meer om haar schokkende verleden. Zo stroopte ze in haar jonge jaren allerlei wilde houseparty’s af en raakte zij ongehuwd zwanger van een omstreden man. De relatie hield geen stand en Mette-Marit liet de opvoeding van haar zoontje Marius over aan haar moeder, terwijl zij de kost verdiende als aardbeienplukster en serveerster. Maar Haakon was overtuigd van hun liefde.

Afstand van de troon

Als zijn ouders geen goedkeuring voor een huwelijk zouden geven, dan was hij bereid om afstand te doen van de troon. Nadat Mette-Marit publiekelijk diep door het stof ging en spijt betuigde voor haar verleden – ‘Ik kan die jaren niet ongedaan maken, hoe graag ik dat ook zou willen’ - mochten de twee de gang naar het altaar maken. Het geluk werd later bekroond met de komst van dochter Ingrid Alexandra en zoon Sverre Magnus. Toch kon Mette-Marit maar moeilijk wennen aan het leven in de gouden kooi. Ze kampte met een zware depressie, en leed later aan kristalziekte, een verstoring van het evenwichtsorgaan die hevige duizeligheid veroorzaakte. ‘Als ik mijn hoofd iets te snel omdraai, is het alsof de hele wereld begint te bewegen. Ik ga dan zweten en voel me misselijk.’

Beeld: ANP

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 36 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.