Prinses Abigail Kawananakoa van Hawaï vecht als een leeuw om de zeggenschap over haar vermogen van bijna 200 miljoen euro terug te krijgen. Na een beroerte werd ze niet meer capabel geacht om zelf haar geld te beheren. Om het tegendeel te bewijzen is ze bereid alles te doen. Maar haar huwelijk met haar 66-jarige vriendin zou weleens roet in het eten kunnen gooien.

Als verre achternicht van koningin Kapiolani, die was getrouwd met de laatste koning van Hawaï, David Kalakaua, voelt de 93-jarige prinses Abigail Kawananakoa zich verplicht zich in te zetten voor het welzijn van het Hawaïaanse volk. Daartoe richtte ze een fonds op waarin ze haar geld stortte en dat ze beheerde samen met een bestuur.  

Article continues after the ad

Trouwen

Het ging allemaal goed tot de prinses twee jaar geleden een beroerte kreeg. Haar toenmalige advocaat Jim Wright vond dat ze niet langer in staat was belangrijke beslissingen te nemen en stelde zichzelf aan als nieuwe fondsbeheerder. Abigail was het daar niet mee eens, ontsloeg Wright en nam een nieuwe advocaat. Daarna trouwde ze met de 66-jarige Veronica Worth, met wie ze al twintig jaar samen was.

Mishandeld

Om Wright vervolgens af te zetten als fondsbeheerder moest Abigail de gang naar de rechter maken. Daar verzocht ze een nieuw bestuur te mogen vormen, waarvan haar echtgenote voorzitter zou worden. Het nieuwe team was geen probleem. Maar de rechter bepaalde dat de voorzitter daarvan de First Hawaiian Bank werd. Vermoed wordt dat de getuigenis van advocaat Jim Wright daar de oorzaak van was. Hij had verklaard dat Abigail werd mishandeld door haar echtgenote en dat ze door haar onder druk werd gezet om een gezamenlijke bankrekening te openen. De mishandelingen werden door Veronica met klem ontkend; Abigail liep moeilijk en viel geregeld. Dáárom was ze af en toe bont en blauw, zo stelde ze.

Respect

Bestuursleden van Abigails fonds zouden ook niets met Veronica te maken willen hebben, maar zeiden dat hun verzoek om een zaakwaarnemer en een voogd voor de hoogbejaarde prinses kwam uit ‘een diep gevoel van respect en eerbied voor de levenslange toewijding van mevrouw Kawananakoa aan de oorspronkelijke bewoners van Hawaï’. 

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 45 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.