Vrijdag gaat kroonprins Frederik weer aan het werk. De Deense royal bezoekt dan de elektriciteitscentrale Asnæs in Kalundborg. Het is de grootste centrale van Denemarken.

Het is het eerste publieke optreden van Frederik sinds juni. Toen bezocht hij met koningin Margrethe een speciale tentoonstelling over de vorstin in kasteel Frederiksborg.

Met zijn bezoek zet Frederik een traditie voort. Bij feestelijke aangelegenheden rond de centrale is er steeds een royal aanwezig. Zo opende de grootvader van de kroonprins, koning Frederik IX, de Asnæs-energiecentrale in 1959.

Groene energie

Nu komt Frederik langs om een deel van de centrale te heropenen. De verbouwing, waarbij de transitie wordt gemaakt naar groene energie, is voltooid. Het nieuwe blok 6 van de centrale kan nu elektriciteit en warmte leveren zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Article continues after the ad

Frederik bezocht de Asnæs-energiecentrale overigens ook al tijdens de coronacrisis in mei. Toen was hij bij de start van de productie van ethanol voor ontsmettingsmiddelen zoals handalcohol. Daar was een speciale unit voor gemaakt in een van de blokken van de centrale. Denemarken produceerde toen zelf weinig ethanol, terwijl de vraag door de coronacrisis enorm steeg.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.