Koning Felipe en koningin Letizia zijn achttien jaar getrouwd, en al die tijd ligt Letizia al onder vuur. Niet alleen bij haar schoonfamilie, maar ook bij het volk. Het eerder verschenen onthullende boek over de Spaanse koningin heeft niet bepaald bijgedragen tot een positieve wending van haar negatieve imago.

In De Ongeduldige Koningin beschrijft de Argentijnse journalist Leonardo Faccio hoe meer dan honderd insiders aan hem bevestigden dat Letizia een ambitieuze vrouw is die over lijken gaat om te krijgen wat ze wil. Volgens hem lijkt ze lief en betrokken, maar is ze in werkelijkheid een perfectionistische controlfreak en terroriseert ze achter gesloten deuren iedereen die in haar gezichtsveld komt, óók haar familie. 

Onweer

De Spaanse documentaireserie De Bórbons, een koninklijke familie laat nu echter een heel ander beeld zien van Letizia. In de reeks valt te zien hoe zij niet bepaald warm onthaald werd door haar schoonfamilie, en al helemaal niet door de vrienden van Felipe. Er worden beelden getoond van het huwelijk van Felipe en Letizia in 2004, waarbij duidelijk te zien is dat het gezicht van Felipe’s vader Juan Carlos, destijds nog koning, vrijwel continu op onweer staat. De makers van de documentaire zijn ervan overtuigd dat Juan Carlos zich al een mening over Letizia had gevormd toen zijn zoon haar net kende. Hij had haar een drankje zien drinken in een gescheurde spijkerbroek en was in shock. Hij vond haar ‘hooghartig en ambitieus’, en dan was ze ook nog eens een journalist! In het paleis refereerde hij minachtend aan haar als ‘de dienstmeid’.

Koude oorlog 

In 2007 stierf haar jongere zusje Erika Ortiz na een overdosis pillen. Omdat Letizia wist dat Erika een gruwelijke hekel had aan alle media-aandacht die ze na het koninklijk huwelijk kreeg, voelde ze zich deels verantwoordelijk voor haar zelfmoord. Royaltywatcher Carmen Enríquez zegt dat Letizia door die traumatische gebeurtenis een bubbel creëerde rondom zichzelf, haar man en twee dochters. De afstand die hierdoor ontstond tot de rest van de koninklijke familie werd door Juan Carlos allerminst gewaardeerd. Hij vond dat Letizia verdeeldheid zaaide. Het volk is hier altijd in meegegaan, maar de documentairemakers belichten nu ook Letizia’s kant van het verhaal. Volgens hen hield ze haar man misschien wel weg bij Juan Carlos om Felipe ver verwijderd te houden van de talrijke schandalen die haar schoonvader veroorzaakte. Haar motief kreeg daarmee ook een beschermend karakter. De koude oorlog die tussen Juan Carlos en Letizia heerst, zal nog wel een tijdje voortduren. 

Article continues after the ad
 

 

Beeld: Gettyimages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 26 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.