Napoleon heeft heel wat moeite moeten doen om het hart van Joséphine de Beauharnais te veroveren. Maar toen ze eindelijk waren getrouwd, bleek zijn droomvrouw hem tot zijn grote verdriet geen kinderen te kunnen schenken.

Joséphine (Marie-Josèphe-Rose) wordt als ze in 1773 tien jaar is naar een kostschool gestuurd, waar ze door nonnen wordt klaargestoomd voor het huwelijk en het moederschap. Op haar 16e wordt Joséphine uitgehuwelijkt aan de Franse generaal Alexandre de Beauharnais. Als hij zijn toekomstige bruid voor het eerst ziet, is hij zwaar teleurgesteld. De weinige nachten die ze samen doorbrengen leveren haar zoon Eugène en dochter Hortense op. Maar het is een ongelukkig huwelijk. Hij verwekt een kind bij zijn maîtresse en grote liefde Laure de Girardin, die hem aanspoort zijn wettige echtgenote te verlaten. Ze vertrekt naar een klooster voor alleenstaande vrouwen. Joséphine bestudeert nauwkeurig de maniertjes van de welgestelde vrouwen in het klooster. Ze valt af, oefent om zich gracieus te bewegen en leert zichzelf een langzame, hese manier van praten aan.

Article continues after the ad

Napoleon

Tijdens de Franse revolutie wordt Alexandre gevangengenomen en vermoord. Joséphine weet dat haar enige kans op een goed leven een rijke man is. Ze laat zich onderhouden door welgestelde, veelal oudere mannen en manoeuvreert zich in de hoogste kringen. Tijdens een etentje bij haar machtige minnaar burggraaf Paul Barras, ontmoet ze op een avond de Corsicaanse legerofficier Napoleon Bonaparte. Hij valt die avond als een blok voor haar. Hij stuurt haar vijf brieven per dag en uiteindelijk zwicht Joséphine voor zijn avances. Ze trouwen tijdens een vrij simpele ceremonie. Tot Napoleons verdriet wordt Joséphine niet zwanger. Hij omarmt Eugène en Hortense echter als zijn eigen kinderen. De relatie van Napoleon en Joséphine is explosief. Hij houdt van drama en ruzie, om die vervolgens in bed weer goed te maken. Joséphine krijgt een verhouding met Hippolyte Charles, een vrijwilliger uit het Franse leger, op wie ze erg verliefd is. Iedereen weet van de affaire, behalve Napoleon. Als zijn generaal Jean-Andoche Junot hem vertelt van het overspel en hem als bewijs gestolen brieven van de twee geliefden toont, is Napoleon kapot van verdriet. Én woedend. Hij wil scheiden, maar zijn stiefkinderen halen hem over om hun moeder te vergeven.

Laatste woorden

Toch wordt het nooit meer zoals het was. Napoleon wordt steeds machtiger en kroont zichzelf tot keizer van Frankrijk, met Joséphine als keizerin aan zijn zijde. Als Napoleon beseft dat Joséphine hem écht nooit een kind gaat schenken, besluit hij tot zijn grote verdriet – én dat van zijn vrouw – zijn huwelijk nietig te laten verklaren. ‘Voor Frankrijk’. Hij trouwt vrijwel meteen opnieuw en krijgt zijn innig gewenste zoon. Nog geen vijf jaar later sterft Joséphine. ‘Napoleon’ is een van de laatste woorden die ze uitspreekt. 

Beeld: Gettyimages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 08 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.