Marie van Edinburgh wilde dolgraag uit liefde trouwen, met haar neef George. Haar ouders arrangeerden echter een huwelijk met Ferdinand van Roemenië. Beide echtelieden hadden talloze affaires en er wordt beweerd dat niet al Marie’s kinderen van Ferdinand waren...

Het huwelijk tussen Marie van Edinburgh (1875-1938), een kleindochter van de Engelse koningin Victoria, en de tien jaar oudere koning Ferdinand van Roemenië was een politieke verbintenis. Als het aan Marie had gelegen, had ze haar volle neef George, die later als koning George V over Engeland zou regeren, als echtgenoot gehad.

Verboden liefde

Marie’s vader Alfred had een hoge positie bij de marine, die ervoor zorgde dat het gezin naar Malta verhuisde toen Marie elf jaar was. George, die tien jaar ouder was dan Marie, was eveneens een marinier en toevallig in die periode ook in Malta gestationeerd. Hij bezocht zijn lievelingsnichtje vaak en de jonge geliefden wilden niets liever dan trouwen. Hun vaders vonden het, net als hun gemeenschappelijke grootmoeder Victoria, een uitstekend plan.

Hun moeders gooiden echter roet in het eten. Het geloof van Marie’s moeder Maria, de dochter van de Russische tsaar, verbood een huwelijk tussen neef en nicht. De moeder van George – een Deense prinses – had op haar beurt stiekem een hekel aan alles wat Brits was en hoopte op een buitenlandse prins voor haar dochter. Marie moest zijn aanzoek afwijzen, maar bleef altijd van George houden en de rest van haar leven met hem corresponderen. Ze kon niet anders dan op haar zeventiende het huwelijksaanzoek van de Roemeense kroonprins Ferdinand accepteren. De verloving brak George’s hart; volgens velen verloofde hij zich om die reden vrij snel daarna met Mary van Teck. 

Article continues after the ad

Zwanger

Kroonprins Ferdinand was 27 en na een schandaal-affaire met een hofdame van zijn moeder op zoek naar een geschikte bruid. Marie van Edinburgh werd gezien als een uiterst geschikte kandidate en in 1893 trouwde hij met haar in de katholieke kerk van Sigmaringen. Het zou geen bijster gelukkige verbintenis worden. Marie was creatief en een vrije geest, terwijl Ferdinand stijfjes was en een voorliefde had voor de wetenschap. De toekomstige koningin van Roemenië had vreselijke heimwee naar haar thuisland en familie en vond het Roemeense paleis deprimerend. Ze was nooit fatsoenlijk voorgelicht en ontdekte pas waar baby’s vandaan kwamen toen ze vlak na haar bruiloft zwanger bleek. Toen zoon Carol geboren werd, waren haar man en zijn oom, koning Carol I, dolblij met een troonopvolger, maar Marie voelde weinig voor haar kind. Het feit dat ze drie maanden na de geboorte weer in verwachting was, droeg niet bij aan haar gemoedstoestand.

Feesten

Het huwelijk van Marie en Ferdinand leed in die eerste jaren onder de bemoeizucht van Ferdinands oom Carol. Hij wilde elke seconde van de dag weten waar Marie was en nam de twee oudste kinderen van haar af, omdat ze te jong zou zijn om voor ze te zorgen. Pas toen het stel na een paar jaar toestemming kreeg om te verhuizen naar een eigen paleis aan de rand van Boekarest, kon Marie iets meer haar eigen leven leiden. Dit zorgde echter ook voor grote problemen. Marie genoot zo van alle feesten en haar nieuwe vriendschappen dat haar nieuw verworven vrijheid haar tijdens een bezoek aan het hof van Rusland in de armen van haar eerste minnaar dreef. Snel daarna volgde een tweede buitenechtelijke relatie, dit keer met een luitenant. Op last van koning Carol verbrak ze de relatie uiteindelijk. Echtgenoot Ferdinand daarentegen werd nooit gedwongen om zijn minnaressen op te geven.

Drama

In 1897 voltrok zich iets wat ongetwijfeld het grootste drama in het leven van Marie moet zijn geweest. Ze raakte zwanger, maar het was onduidelijk wie de vader was. Uiteindelijk vluchtte de zwangere Marie naar haar moeder in Coburg en keerde enkele maanden later terug naar Roemenië, zonder baby. Of het kindje doodgeboren werd of naar een weeshuis is gebracht, is opvallend genoeg nooit duidelijk geworden. Marie vertelde alleen haar naaste familie de waarheid en het lijkt erop dat men elkaar heeft bezworen nooit iets over de kwestie te zeggen.

Vlak na de Eerste Wereldoorlog stierf de kinderloze koning Carol. Marie werd naast haar man Ferdinand koningin van Roemenië. Een zeer geliefde koningin ook nog – haar populariteit groeide toen ze in 1919 Roemenië vertegenwoordigde op de Vredesconferentie van Parijs en zich enkele jaren later bekeerde tot het orthodoxe geloof. Haar vele buitenlandse reizen zorgden ervoor dat de zichtbaarheid van het Roemeense koningshuis groter werd. Ook al werd ze geboren als Engelse, koningin Marie wordt nog altijd gezien als een van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Roemenië. Koning Ferdinand overleed in 1927 aan kanker. De jaren die volgden, besteedde Marie vooral aan haar kinderen en kleinkinderen en aan het schrijven van boeken. Zelf stierf ze in 1938 aan levercirrose, zonder in haar leven ook maar een druppel alcohol gedronken te hebben. •

Door: Suus Ruis | Beeld: Publiek domein, Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 42 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.