Story brengt elke week een koninklijke dame die nooit vergeten zal worden tot leven. Toen Alexandra, de laatste tsarina van Rusland, in 1918 samen met haar gezin werd vermoord door de bolsjewieken, was dit het gruwelijke einde van een leven dat lang niet altijd even gelukkig was.

De vroege kindertijd van tsarina Alexandra, die in 1872 in Duitsland geboren werd als prinses Alix van Hessen-Darmstadt, was onbezorgd. Maar alles veranderde toen haar moeder Alice, de tweede dochter van koningin Victoria van Engeland, én haar lievelingszusje Marie stierven aan difterie. 

Slecht voorteken

Toen Alix twaalf was, ontmoette ze op de bruiloft van haar zus Elizabeth de Russische tsarevitsj (troonopvolger) Nicolaas. Ze was meteen verliefd op hem, en hij was ook erg onder de indruk van dit prachtige meisje met haar donkere haar en lange zwarte wimpers. Maar hun beider families – met koningin Victoria voorop – zagen een huwelijk niet zitten. Nicolaas’ vader Alexander III gaf een paar maanden voor hij stierf alsnog zijn zegen en koningin Victoria deed schoorvoetend hetzelfde. Alix bekeerde zich tot het Russisch-Orthodoxe geloof en trouwde in 1894, krap een maand na de dood van haar kersverse schoonvader, met haar grote liefde. Veel Russen zagen Alexandra’s komst naar het hof als een slecht voorteken. 

Troonopvolger

De band tussen Alexandra en haar volk werd in de jaren die volgden niet veel beter. Het Russische volk nam het haar kwalijk dat ze maar geen troonopvolger voortbracht. Het keizerskoppel kreeg vier dochters voordat in 1904 eindelijk zoon Aleksej ter wereld kwam. Alexandra waakte als een havik over haar jongste kind, aangezien hij hemofilie had, de ziekte waarbij je bloed niet stolt. De kleinste val kon in die tijd nog dodelijk zijn. ‘De Engelse ziekte’ noemden de Russen het, wat Alexandra er niet populairder op maakte. Zij was in hun ogen de veroorzaker van de ziekte van hun troonopvolger.

Article continues after the ad

Verminkt

Het leven van Alexandra eindigde abrupt toen ze in 1918 tijdens de Russische Revolutie samen met haar geliefde man en kinderen gevangen werd genomen door de communisten en werd gefusilleerd. Hun lichamen werden verminkt en gedumpt, en pas jaren later gevonden en bijgezet in het familiegraf in Sint-Petersburg.  

Beeld: GettyImages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 2 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.