koninklijke hobby's

We zien ze eigenlijk alleen als ze aan het werk zijn, maar wat doen royals in hun vrije tijd? Story ging op onderzoek uit: dit zijn de koninklijke hobby's van je favoriete royals, van koningin Máxima tot de Britse prins Charles.

Koninklijke hobby's: dit doen royals in hun vrije tijd

Als (vooraanstaande) royal wil je af en toe ook wel eens stoom afblazen. En geloof het of niet: sommige royals zijn verrassend goed in de hobby’s die ze hebben. Wat zijn nu echt koninklijke hobby's? We zetten ze voor je op een rij.

Article continues after the ad

Koningin Máxima: bakken

Onze koningin heeft (naast mode) een hobby die we niet zo snel aan zagen komen: bakken! Afgelopen jaar deelde Máxima haar favoriete recept voor een Argentijnse lekkernij, 'alfajores' met dulce de leche, op het Instagram-account van het koninklijk huis. Zou Máxima ook naar Heel Holland Bakt kijken?

Kate Middleton: fotografie

Een minder 'geheime' koninklijke hobby is die van Kate Middleton. Zo is de hertogin fotograaf in haar vrije tijd. Kate legt regelmatig haar gezin vast op de gevoelige plaat. Traditiegetrouw maakt ze ieder jaar de verjaardagsportretten van haar kinderen. Queen Elizabeth heeft zelfs haar koninklijke taken en bescherming van de Royal Photographic Society overgedragen aan Kate.

Koningin Elizabeth: duiven

De koninklijke hobby van koningin Elizabeth? Naast paarden is de Britse vorstin van jongs af aan al gek op duiven. Ze houdt haar hele leven al duiven op het koninklijke landgoed in Sandringham, die ze geregeld liet meedoen aan duivenraces. Op onderstaande foto zien we Elizabeth en zus Margaret met een van de 'koninklijke' vogels.

Prinses Beatrix: beeldhouwen

Onze oud-vorstin is in haar vrije tijd beeldhouwster. Tussen 1982 en 1995 zijn op verschillende plekken in Amsterdam zes beeldhouwwerken geplaatst, waarvan de maker absoluut geheim moest blijven. Gefluisterd wordt dat Beatrix ze gemaakt heeft. Hier zien we de prinses tijdens de opening van een kunstexpositie in Den Haag.

Prins Charles: schilderen

Geloof het of niet: prins Charles behoort tot de meest succesvolle levende Britse kunstschilders. Hij maakt aquarelschilderijen die voor een flink bedrag over de toonbank gaan. Er wordt vermoed dat de prins sinds 1997 minstens twee miljoen euro heeft verdiend met zijn schilderijen. Hoewel, hijzelf niet: Charles schenkt de winst aan goede doelen.

De Oranje-prinsessen: hockey

Onze prinsessen zijn helemaal weg van hockey. Zowel Amalia, Alexia als Ariane beoefenen de sport zelf, maar ook zijn ze alle drie fanatiek supporter. Zo is onderstaande foto genomen tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro in 2016, waar de prinsessen het Nederlandse hockeyteam aanmoedigden.

Prinsen William en Harry: polo

De Britse prinsen William en Harry spelen graag een potje polo. Dat doen ze al jaren, zowel in hun vrije tijd als voor het goede doel. Zo streden de prinsen in 2019 nog tegen elkaar om geld op te halen voor een liefdadigheidsproject gekozen door de Britse royal family.

Koningin Margrethe: kostuums ontwerpen

Als er iemand veel (koninklijke) hobby's heeft, dan is het de Deense koningin Margrethe wel. Je vraagt je af waar ze de tijd vandaan haalt, maar ze borduurt, maakt de meest ingewikkelde fotocollages, illustreert boeken én schildert. Maar haar meest opmerkelijke hobby is toch wel het ontwerpen van de kostuums voor het Deens Nationaal Ballet.

Prins Philip: kunst

Hoewel prins Philip en zoon prins Charles veel van elkaar verschillen, hebben ze in ieder geval een gezamenlijke hobby: schilderen. Ook prins Philip schildert namelijk graag in zijn vrije tijd. Verder houdt hij zich veel bezig met andere kunstvormen, en heeft hij zijn eigen privécollectie verzameld. Philip heeft zelfs een glas-in-lood raam ontworpen voor de privé kapel in Windsor.

Koning Felipe: zeilen

Zeilen is de grootste hobby van koning Felipe van Spanje. Hij deed zelfs mee aan de King's Sailing Cup bij het Spaanse eiland Mallorca. Ook was Felipe lid van het Spaanse Olympische zeilteam eb deed hij mee aan de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Het team eindigde op de zesde plaats.

Beeld: Getty Images, ANP, Instagram

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.