De koninklijke familie gaat tijdens de krokusvakantie niet naar het Oostenrijkse Lech. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd aan het ANP. 

Daarmee wordt het advies gevolgd van minister-president Mark Rutte om tot eind maart geen vakanties te plannen. De Oranjes zouden overigens ook niet welkom zijn op de besneeuwde pistes. Oostenrijk heeft als onderdeel van de coronamaatregelen de skigebieden alleen opengesteld voor de eigen inwoners.

Article continues after the ad

Coronavirus

Vorig jaar was het koninklijk gezin nog wel in Lech, waar de familie al decennialang elk jaar te gast is. Het coronavirus stak toen al de kop op, met name ook in de skigebieden. Het leidde ertoe dat Willem-Alexander, Máxima en de drie prinsessen enige tijd later fysiek sociaal contact moesten vermijden omdat er in Lech vijf besmettingen waren vastgesteld waarvan de bron niet duidelijk was. Het RIVM adviseerde toen om gedurende twee weken nieuwe contacten te vermijden en bestaande contacten te beperken.

61e keer

Volgens berekening van de koning zou het dit jaar de 61e keer zijn geweest dat de Oranjes in Lech zouden zijn neergestreken. 'Ik kan precies zeggen hoeveel jaar we hier zijn geweest want in 1985 vierden we ons 25-jarig jubileum hier', zei Willem-Alexander enkele jaren geleden in een interview. 'Officieel komt mijn familie hier sinds 1960, maar voor die tijd was de familie al een paar keer overgekomen vanuit Sankt Anton.'

Fotosessies

Sinds 2005 zijn er jaarlijks officieel aangekondigde fotosessies gehouden met het gezin van Willem-Alexander. Alleen in 2010 en 2012 waren die ontmoetingen met de pers er niet. In 2010 omdat het gezin in Vancouver verbleef voor de Olympische Winterspelen en in 2012 vanwege het skiongeluk van prins Friso.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.