Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven vrijdagochtend bij Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort het startschot voor de Koningsspelen. Dit jaar zien de activiteiten, die in het teken staan van het thema ik+jij=wij, er vanwege de coronacrisis anders uit dan normaal.

Van 09.15 uur tot 09.30 uur is de opening via het NOS Jeugdjournaal op NPO 3 te volgen. Britt Dekker en Ron Boszhard presenteren vanaf het schoolplein de openingsceremonie. Aansluitend verzorgt Kinderen voor Kinderen de warming-up op het nummer ‘Zij aan Zij’, waarna voor scholen in het hele land de sportieve dag van start gaat.

Article continues after the ad

Het koningspaar doet zelf mee aan de activiteiten die vanwege corona buiten plaatsvinden. Zo doen Willem-Alexander en Máxima bijvoorbeeld mee aan een quiz over gezond eten en bewegen. Aansluitend bezoeken ze de verschillende sportactiviteiten bij de school. Het jaarlijkse Koningsontbijt met de kinderen kan vanwege corona deze editie niet doorgaan. 'Gezamenlijk ontbijten op school binnen de op dit moment geldende adviezen, maatregelen en richtlijnen is niet wenselijk', liet de organisatie daar eerder al over weten.

Recordaantal scholen

De Koningsspelen werden voor het eerst georganiseerd in 2013, in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Het doel was kinderen en ouders van de basisschool te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk en heel leuk zijn.

Een recordaantal van 6100 Nederlandse scholen en bijna 1,3 miljoen basisschoolleerlingen hebben zich dit jaar aangemeld voor deelname aan de Koningsspelen. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze de dag vormgeven. Ter inspiratie ontvingen zij een sport- en feestpakket met spelideeën, een onlinebeweegprogramma en concrete tips om de Koningsspelen in de huidige tijd te organiseren.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.