Koning Willem-Alexander heeft met zijn spijtbetuiging die hij woensdagmorgen heeft uitgesproken vanuit paleis Huis ten Bosch geprobeerd een einde te maken aan de discussie over zijn vakantiereis van afgelopen weekeinde naar Griekenland. Het debat daarover kreeg een nieuwe impuls toen bleek dat het koningspaar had besloten dat dochters Amalia en Alexia rustig nog een paar dagen extra konden blijven en pas dinsdagavond naar huis kwamen.

Koning Willem-Alexander moest voorkomen dat de zaak bleef dooretteren. De kroon had al voldoende krassen opgelopen, zoals bleek uit de commentaren in media en op sociale media. Hij liep ook het risico bij komende werkbezoeken achtervolgd te worden met vragen om tekst en uitleg indien hij nu niets zou zeggen. Immers, zoals hij zelf 'met spijt in het hart' vaststelde: 'Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.'

Boetedoening

Het was derhalve nodig de schade te beperken en te beginnen aan herstel van het vertrouwen. De koning veranderde het onderwerp in zijn videoboodschap dan ook snel van boetedoening - 'het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving' en 'het besef dat we niet hadden moeten gaan'- naar solidariteit in 'een moeilijke tijd.'

Hernieuwde belofte

De koning kwam mede namens de berouwvol meekijkende en toeluisterende Máxima tot een hernieuwde belofte. 'Wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen', aldus Willem-Alexander.

Article continues after the ad

'Een beetje dom'

Voor de duidelijkheid voegde hij eraan toe 'We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.' Dat klonk als een gepolijstere vorm van het 'een beetje dom' dat Máxima na veel oefenen voor haar aanstaande man gebruikte bij de aankondiging van hun verloving in maart 2001.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.