Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zetten woensdag hun reeks werkbezoeken aan Duitse deelstaten voort in de Vrije Hanzestad Bremen, de kleinste van de zestien 'Länder'.

Doel van het eendaagse bezoek is om de economische banden met de haven- en kennisstad te vergroten. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse handel die het koningspaar vergezeld, leidt gelijktijdig dan ook een handelsmissie naar Bremen.

Article continues after the ad

Samenwerking

'Samenwerking in plaats van concurrentie', noemde Janina Marahrens-Hashagen van de Handelskammer Bremen de kans die Nederlandse en Duitse bedrijven hebben op terreinen als ruimtevaart, windenergie en pool- en marienonderzoek. Die komen dan ook alle aan bod tijdens het koninklijk bliksembezoek dat al meteen begint bij Airbus Defence & Space.

Ruimtevaartuig Orion

Het koningspaar bekijkt daar onder meer de Orion Service Module, onderdeel van het nieuwe ruimtevaartuig Orion. Ook wordt gesproken over satellietdata en hoe die kunnen helpen bij grensoverschrijdende problemen. Daarna is er een ontvangst in het eeuwenoude Rathaus en een wandeling over de Markt in het hart van de stad.

Windenergie

In de middag zijn koning en koningin in Bremerhaven bij het Fraunhofer Instituut voor Windenergiesystemen. Dat beschikt onder meer over de grootste testlocatie voor rotorbladen ter wereld. 'Wij kunnen op het gebied van windenergie veel van de Duitsers leren', aldus minister Kaag. Duitsland haalt al veel meer van zijn energie uit wind dan Nederland.

Het werkbezoek wordt woensdagavond afgesloten met gesprekken en discussies over pool- en marienonderzoek, zoals de in september beginnende Mosaic-expeditie. Daaraan nemen zeventien landen deel die een ijsbreker een jaar lang in het Noordpoolgebied onderzoek laten doen.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP