Niet de Britse koningin Elizabeth, maar haar zoon en beoogd troonopvolger Charles opent in Londen het parlementaire jaar. Er zijn weer problemen opgetreden met de 'mobiliteit' van de koningin, stelt Buckingham Palace.

Prins Charles zal dinsdag ook de Britse troonrede houden.

59 jaar 

In de zeventig jaar dat koningin Elizabeth staatshoofd is, miste ze de jaarlijkse ceremonie verder nog maar twee keer. In 1959 en 1963 kon ze niet aanwezig zijn omdat ze in verwachting was. Dit is de eerste keer in 59 jaar dat de koningin afwezig is bij de opening, melden Britse media.

Gezondheid 

De 96-jarige vorstin verschijnt vanwege haar gezondheid niet vaak meer in het openbaar. Zo kreeg ze begin dit jaar corona en ze is niet meer zo mobiel als voorheen. Ze liet zichzelf alleen zien bij de herdenkingsdienst voor haar overleden man prins Philip in maart. Toen gebruikte ze een wandelstok.

Article continues after the ad

Tuinfeesten

Afgelopen week maakte Buckingham Palace ook bekend dat de koningin niet bij haar jaarlijkse tuinfeesten aanwezig is. Volgens Britse media zou ze de tuinfeesten in mei overslaan, omdat ze niet meer in staat is lange tijd achter elkaar te staan.

Toespraak door Charles

Niet de koningin, maar Charles komt nu dus naar Westminster om de Queen's Speech voor te lezen. In deze toespraak wordt het belangrijkste beleid van de regering voor het komende jaar uiteen gezet. De toespraak zal dit jaar onder meer gaan over de economische groei en het herstel na de coronapandemie. Na de toespraak gaan parlementariërs in debat over het aangekondigde beleid.

Bron: ANP | Beeld: 

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.