Koningin Elizabeth regeert niet alleen over Groot-Brittannië, maar ook over haar familie. De Queen lijkt echter de laatste van haar generatie vorsten te zijn die alles bepaalt voor haar kinderen en kleinkinderen. De nieuwe generatie trekt zich niets aan van de oude garde, en vaart haar eigen koers.

De Britse vorstin is 93 jaar oud en zit al bijna 68 jaar op de troon. Geen denken aan dat zij haar kinderen en kleinkinderen hun eigen keuzes laat maken. De invloed van Elizabeth op haar familie is enorm, en haar macht reikt ver. Zo kom je als (aangetrouwd) familielid maar gewoon keurig opdraven bij kerkdiensten en op feestdagen als de koningin dat blieft, zo gaat dat immers al jaren.

Article continues after the ad

Zwaaien met de scepter

Een paar jaar geleden droeg ze kleinzoon William op héél goed na te denken over zijn keuze voor eega Catherine (de koningin heeft naar verluidt binnen haar familie aangegeven nooit meer een koninklijke scheiding te tolereren), en onlangs haalde ze rücksichtslos de foto van Harry en Meghan van het dressoir na de uitzending van de documentaire over de ‘moeilijkheden’ die vooral Meghan tegenkomt sinds ze lid is van de koninklijke familie. Hoewel Elizabeth dergelijke documentaires of interviews niet kan tegenhouden, kan ze je nadien wel keihard straffen, wat maar weer eens aangeeft wie er als enige de scepter zwaait binnen de Windsor-familie.

Dezer dagen moet vooral tweede zoon Andrew buigen voor de koningin: na zijn dramatische interview over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein legde hij onder dwang van zijn moeder al zijn koninklijke functies neer. Zonder pardon cancelde de koningin vervolgens ook het feest dat ter ere van Andrews 60e verjaardag zou worden gegeven. 

Tradities

Het is best logisch dat je de generaties onder je weinig ruimte voor vernieuwing of eigen interpretatie geeft als je al zo lang gewend bent aan de absolute macht. Elizabeth staat bekend om haar humor en liefde voor vooral haar (achter)kleinkinderen, maar ook om haar hang naar tradities en onbuigzaamheid. Ze lijkt in dit opzicht echter de laatste der Mohikanen. Haar collega’s maken plaats voor een nieuwe generatie, die alles zelf bepaalt. Zélfs als die prins of prinses in kwestie (nog) niet eens op de troon zit. Die nieuwe lichting royals laat zich helemaal niets vertellen en schrijft in sommige gevallen zelfs de oudere garde de wet voor.

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 49 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.