Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) praten vandaag tijdens hun bezoek aan Sint-Maarten met gouverneur Eugene Holiday, premier William Marlin en de minister van Justitie. Dinsdag gaan ze naar de eilanden Saba en Sint-Eustatius, die ook getroffen zijn door orkaan Irma, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Fragiele veiligheidssituatie

Verder staat in Sint-Maarten een ontmoeting met medewerkers van het vliegveld van Philipsburg op de agenda. De luchthaven is cruciaal voor de hulpverlening. Daarna maken de koning en Plasterk een rondrit over het eiland waarbij onder meer met hulpverleners, politie en militairen wordt gesproken. De veiligheidssituatie op het eiland is fragiel, zei premier Mark Rutte zondag.

Bijpraten

Ook gaan ze langs bij het ziekenhuis, het Sint-Maarten Medical Center. Hier worden ze voorgelicht door de medische staf. Het bezoek wordt afgesloten bij het uitzichtpunt Point Blanche in het zuidoosten van het eiland. Hier worden de koning en de minister bijgepraat over de situatie van de haven en de watervoorziening.

Article continues after the ad

Hart onder de riem

Zondag kwamen Willem-Alexander en Plasterk aan op de Antillen om de mensen een hart onder de riem te steken en zich op de hoogte te stellen van de hulpverlening. Op Curaçao gingen ze langs bij medische evacués van Sint-Maarten, de marinebasis Parera en het kantoor van de meteorologische dienst.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP
(ANP)